Enighet i tariffoppgjøret

LO-leder Roar Flåthen ( til høyre) og NHO-sjef Finn Bergesen jr etter at partene i årets lønnsoppgjør ble enige i Oslo tirsdag kveld. Én krone mer i timen til alle , og 1 krone mer til lavtlønte ble resultatet av lønnsforhandlingene. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
LO-leder Roar Flåthen ( til høyre) og NHO-sjef Finn Bergesen jr etter at partene i årets lønnsoppgjør ble enige i Oslo tirsdag kveld. Én krone mer i timen til alle , og 1 krone mer til lavtlønte ble resultatet av lønnsforhandlingene. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

<pÅrets lønnsoppgjør mellom LO og NHO er i havn. 1 krone mer i timen til alle, og ytterligere 1 krone til lavtlønte er resultatet av lønnsforhandlingene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet ble altså 1 krone mer i timen til alle, og ytterligere 1 krone til lavtlønte. Med lavtlønte menes de som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, det vil si under 319.00 kroner.

Klausul

Men en egen klausul sier at dersom partene er enige om det, kan tilleggene forhandles bort igjen lokalt. Det gjelder både det generelle tillegget og lavtlønnstillegget.

– Dette er en viktig klausul for bedrifter som står i fare for å måtte si opp folk, sier NHO-leder Finn Bergesen jr. til NTB. Han understreker at det er ledelsen og de tillitsvalgte i bedriften som skal avgjøre om tilleggene skal falle bort.

Både Bergesen og LO-leder Roar Flåthen sier seg tilfreds med resultatet, som ingen hadde svært store forventninger til.

Lønnsvekst

– Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet. Det er i tråd med LOs krav og betyr at alle LO-medlemmer vil få en god reallønnsvekst. Tilleggene kommer særlig lavtlønte og kvinner til gode, sier Flåthen.

De understreker begge hvor viktig det var å komme fram til en løsning.

– Ved å komme i mål viser vi styrke i en vanskelig situasjon. Resultatet gir signaler til dem som kommer etter om å begrense sine lønnstillegg, sier de.

YS i havn

YS og NHO ble også enige om 1 krone i generelt tillegg og 1 krone ekstra til de lavtlønte.

– Dette sikrer YS-medlemmene økt kjøpekraft, samtidig som det sikrer en lavlønnsprofil.

Dette har vært et av YS' viktigste krav i oppgjøret. Oppgjøret har også en god likelønnsprofil, noe vi er svært godt fornøyd med, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

Oppgjørene omfatter til sammen omkring 200.000 lønnstakere. (©NTB)

Personvernpolicy