Kan ikke betale for hæren

VANSKELIG: Lønnsutgiftene til den afghanske hæren er seks ganger større enn inntektene til staten. Foto: Scanpix.
VANSKELIG: Lønnsutgiftene til den afghanske hæren er seks ganger større enn inntektene til staten. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarack Obama vil ha en afghansk hær på 200.000 mann, men noen klar plan for hvem som skal betale finnes ikke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HAAG (ABC Nyheter): Internasjonale eksperter spår økonomiske problemer for Afghanistan i flere generasjoner framover, melder blant annet en kommentator i The Guardian. Blant annet fordi Vesten bygger opp den afghanske hæren og politiet til et nivå som Afghanistan selv aldri vil klare å betale for.

I dag har man en klar ambisjon om å fortsette utbyggingen av de afghanske styrkene til 134.000 soldater (ANA) og 83.000 politifolk (ANP) innen 2014. Allerede har man i dag cirka 80.000 mann i ANA og om lag 76.000 i ANP. Det betyr at de totale sikkerhetsstyrkene i Afghanistan vil telle i overkant av 200.000 mann, og alle skal ha lønn, våpen, ammunisjon og et sted å sove. Kostnadene for dette er enorme.

Har ingen inntekter

Økonomiekspertene anslår at det i dag koster 3,5 milliarder dollar årlig å drive politi og hær i Afghanistan. Hittil har USA betalt for dette, nesten utelukkende på egenhånd, men nå er deres tålmodighet, eller vilje, til dette i ferd med å renne ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som da blir problemet er at Afghanistan selv ikke er i nærheten av få inn nok penger til å betale for sitt eget forsvar og politi. I fjor hadde Afghanistan totale inntekter på 670 millioner dollar, noe som da utgjør bare 20 prosent av de årlige kostnadene til hær og politi, ifølge Barnett Rubin og Ahmed Rashid. De mener det vil ta lang tid før Afghanistan kan regne med å ha mye større inntekter enn dette. I et tidsskrift gjør de rede for sitt syn, og sier at Afghanistan selv med uavbrutt vekst i ti år, og en dobling av mengden penger de greier å kreve inn, så vil de fortsatt bare få inn 2,5 milliarder dollar i 2019. Det tilsvarer dagens kostnad til lønn i hæren alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klarer ikke samle inn skatter

Brutto nasjonalprodukt i Afghanistan er estimert til å være 9,6 milliarder årlig, men på grunn av en den høyst usikre situasjonen i landet klarer man bare å hente inn skatter og andre inntekter for syv prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi håper jo at denne prosenten skal øke, og har tro på det. Nå dekkes dette av giverland, og det holder i en periode, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide til ABC Nyheter.

Han er ikke med på at satsingen på sikkerhetsstyrker utgjør en fare for Afghanistan, verken på lang eller kort sikt.

- Jeg opplever det stikk motsatte. Det er snakk om å komme i gang med en rekke prosesser samtidig, og der er det å skape sikkerhet veldig viktig, uten det er det lite annet man får gjort. Det at USA nå satser kraftig på dette er veldig positivt, mener Eide.

Dobles i løpet av ti år

Fram til 2014 satser man på en moderat økning i antallet soldater og politi. Etter det er det en ganske mye større økning som er planlagt. Ifølge amerikanske kilder er det da snakk om å øke antallet soldater helt opp til 220.000, mens politistyrken økes til 180.000 mann. Det betyr en voldsom investering i bunn, og tallet 20 milliarder dollar har blitt brukt. Hvor det koster å lønne og drifte en sånn styrke er svært vanskelig å anslå, men selv om månedslønnen for en soldat ikke går høyere enn 50 dollar i måneden, så vil det totale beløpet bli svært høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede har Natos generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, bedt land utenfor Nato om å betale for en del av denne satsingen. Han forklarer at man trenger et fond på minst to milliarder dollar årlig de neste fem årene, og at land som ikke bidrar militært har et spesielt ansvar. Trolig vil både Saudi-Arabia, Kina og Japan sammen med Russland bli spurt om å bidra til dette fondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge støtter satsing

Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreket etter møtet tirsdag at Norge støtter byggingen av en slagkraftig afghansk hær, og at satsingen på politi er svært viktig.

- Vi tror amerikanerne er på rett kurs med denne satsingen, så det støtter vi, sa Støre til de fremmøtte journalistene utenfor World Forum i Haag.

Han understreket at dette er et vendepunkt i amerikansk politikk, og at det er bred enighet om å satse på byggingen av afghanske kapasiteter, fordi de er mer varige enn utenlandske tidsbegrensede bidrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Espen Barth Eide erkjenner likevel at bærekraften i det afghanske samfunnet er et tema, og noe som det er viktig å følge med på.

- Dette er et kjent dilemma, men det er ikke et argument mot å bygge den afghanske hæren og politiet, men alle er klar over at dette vil ta tid for Afghanistan å dekke selv. Hvis det blir altfor høyt, så vil det være å gjøre Afghanistan en bjørnetjeneste.