Flyktningleirene fylles opp

Flyktningleirene fylles opp
Flyktningleirene fylles opp

<pHevnangrep mot sivilbefolkningen fyller igjen flyktningleirene i Kongo. ABC Nyheter besøkte en av de største leirene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GOMA (ABC Nyheter): Etter en rolig periode etter jul, er den humanitære situasjonen i Kongo igjen i ferd med å forverres. Fremdeles er opptil en million mennesker på flukt.

ABC Nyheter besøkte flyktningleiren Mogunga 2 noen kilometer utenfor provinshovedstaden Goma i Nord-Kivu-provinsen i Kongo. Leiren er i likhet med mange andre bygget på lavastein, rett og slett i mangel av bedre områder. I leiren bor 14.000 internt fordrevne flyktninger. Leiren er full og kan ikke ta imot flere. Forholdene er svært kummerlige, og soverommet i de provisoriske hyttene er rundt 1,5 ganger 2 meter. Der skal opptil fem mennesker sove.

- Vi er urolige

Mogungo 2 er en av fem leire som drives av Flyktningehjelpen i Kongo. Flyktninghjelpens landdirektør for Kongo, Ulrika Blom Mondlane, var med ABC Nyheter under besøket. Hun forteller at etter en rolig periode nå, er situasjonen nå i ferd med å bli verre.

- Jeg synes den humanitære situasjonen er komplisert og vanskelig. Og i løpet av de siste ukene har det faktisk blitt forverret ved at man har hatt angrep på sivile, men også på internasjonale NGO-er (hjelpeorganisasjoner, red. anm.). Det gjør at vi er urolige når vi er ute i felt. Og om den humanitære hjelpen ikke når ut, kommer det fort til å forverres. Det er snakk om hundretusen tall mennesker som risikerer å ikke nås. I Nord-Kivu området har vi rundt 800.000 internt fordrevne.

Flyktningehjelpen har fem leire vest for Goma, som inneholder rundt 80.000 flyktninger totalt sett. Dette er leire som har vært der siden 2007, og flyktningene som har vært der lengst har vært der siden da.

Motstand mot utdanning

Flyktningehjelpen har startet et utdanningsprogram i Goma-området, blant annet med oppbygging av skoler i flyktningleirene. ABC Nyheter besøkte en av skolene.

- Vi har jobbet mye den siste tiden med å forsøke å få i gang utdanning i områder der internt fordrevne bor. Det har vært motstand mot skoler i flyktningleire fordi man frykter at flyktningene ikke vil forlate leiren.

- Det er mange hundre tusen i flyktningleire, og barna får jo ingen utdanning.

Mondlane mener det først og fremst er UNICEF som har ansvaret for dette.

- Uansett må vi få inn mer penger og mer assistanse når det gjelder utdanning. Vi får mye penger fra Norge, og Norge har finansiert 15 skoler i flyktningeområdene.

Og hun legger til:

- Når man ikke har noen utdanning, faller man lett i hendene på militære grupper eller et man begynner med kriminalitet. Man må jo finne en måte å overleve på. Utdanning er fremtiden, og vi må inn med større innsatser.

Personvernpolicy