- Gratis å ansette flyktninger

VIKTIG: Senterpartiets nye nestleder, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Eivind Griffith Brænde/Scanpix.
VIKTIG: Senterpartiets nye nestleder, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Eivind Griffith Brænde/Scanpix.

<pSenterpartiet går til valg med løfte om null arbeidsgiveravgift for flyktninger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (ABC Nyheter): Det betyr i praksis at det vil bli inntil 14 prosent billigere å ansette en bilmekaniker med flyktningbakgrunn enn en norsk.

Partiet vil med programforslaget gjøre det lettere for flyktninger å komme inn i arbeidslivet, forteller nyvalgt nestleder i partiet, Trygve Slagsvold Vedum.

- Det å snakke om integreringspolitikk er vi altfor dårlige på i Norge. Det er en av vår tids aller største utfordringer, men blir druknet i bråket som innvandringspolitikken fører med seg, sier han til ABC Nyheter på landsmøtet i Ålesund.

Begrensingen i forslaget ligger i at avgiften fjernes bare de fem første årene en person er i Norge. Hvis man tar høyere utdannelse kan man etter forslaget få unntak for arbeidsgiveravgift i to år etter bachelorgrad og ett år etter fullført masterstudie.

- Det viktig er at folk kommer seg inn i arbeidslivet. Dette er kjernen i det å bli en del av et samfunn, og det er så viktig at vi mener dette er riktig, sier han.


Stiller strenge krav

Samtidig med at partiet vil gjøre det gratis for arbeidsgivere å ansette flyktninger de første fem årene, stiller partiet også krav til både norskferdigheter og troskap til landet.

- Vi vil gjøre det obligatorisk med statsborgertest for visse aldersgrupper. Språk er det viktigste for en vellykket integrering, og det å stille klare krav til norskkunnskaper er viktig, fortsetter han.

Slagsvold Vedum sier at partiet i løpet av den neste valgperioden vil gå inn for obligatorisk statsborgerskap for visse aldersgrupperinger av flyktninger og innvandrere.

- Jeg håper vi kan bruke mer plass på å diskutere integreringspolitikk i tiden fremover. Hvis vi skal takle denne store utfordringen er vi nødt til det. Vi har sett positive trekk i arbeidsdeltakelsen blant flyktninger i oppgangstidene vi har gått gjennom, men i visse grupper er arbeidsdeltakelsen fortsatt lav. Det må ligge en erkjennelse av at vi gjør noe feil i vår politikk når visse grupper blir pasifisert her i Norge. Spesielt når vi ser at de samme gruppene ikke dropper arbeid i andre land, som USA, sier han.


Arbeid i mottak

Senterpartiets nestleder sier sågar at man må aktivisere asylsøkere allerede når de er på mottak rundt om i landet.

- Det er vel Arbeiderpartiet som sier at roten til alt vondt er lediggang. Det er det vi tilbyr de som kommer hit i dag, og da er det ikke rart at vi har visse problemer i samfunnet, mener 30-åringen.

I partiets program, som ble vedtatt søndag, ligger det også en nedkorting av tiden det tar å bli norsk statsborger. De som har bestått statsborgerskaptest skal kunne bli norske allerede etter fem år. De som ikke har klart denne testen må vente i syv år som i dag.

- Vi ønsker også å få på plass en egen integreringskommisjon. Det mener vi er måten å finne ut, på bredt grunnlag, hvordan vi skal løse denne utfordringen, sier senterpartisten.

Andre forslag innenfor dette feltet går på obligatorisk språktesting av fireåringer, og gratis kjernetid i barnehager i områder med stor minioritetsandel.

Personvernpolicy