- Raseriets sommer

Tusenvis av mennesker demonstrerte i forkant av G20-toppmøtet i London.
Tusenvis av mennesker demonstrerte i forkant av G20-toppmøtet i London.

<pDet stilles store krav og store forventninger til neste ukes G20-toppmøte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I London gikk startskuddet for en serie demonstrasjoner som skal pågå fram mot det økonomiske toppmøtet i London torsdag. Mellom 10.000 og 15.000 mennesker hadde samlet seg mot arbeidsløshet og fattigdom og med krav om klimaendringer.

«Put People First» (Sett menneskene først), lyder slagordet som både fagforeninger, frivillige organisasjoner og ulike religiøse grupper marsjerer bak i Londons gater.

– Dette kommer til å bli raseriets sommer for arbeiderklassen, sier Bryan Simpsons (20), en kontorarbeider fra Glasgow. Han er selv sint for at finanskrisen i særlig grad ser ut til å gå ut over de svakeste.

– Personer fra arbeiderklassen ventes å betale prisen for bankenes gjeld, sier han.

Flere ledige

I Storbritannia har arbeidsløsheten steget til over 2 millioner, boligprisene har falt med 11 prosent og industriproduksjonen opplever sitt verste fall siden 1981.

Sikkerhetstiltakene rundt marsjen har vært svært strenge, men ifølge politiet kom det ikke til noen form for opptøyer i det karnevalsaktige arrangementet i London.

Også i flere andre europeiske byer ble det arrangert demonstrasjoner, blant annet i Berlin, der rundt 10.000 mennesker hadde funnet veien til gatene.

Verdens ledere driver denne helgen forpostfektninger og viktig posisjonering foran neste ukes stormøte. I Viña del Mar i Chile samlet flere sosialdemokratiske ledere, deriblant Jens Stoltenberg (Ap), seg for å koordinere sine posisjoner. Fra møtet kom det klare krav til G20 om å sørge for grenseoverskridende kontrolltiltak i finanssektoren, klimatiltak og tiltak for å verne folks sosiale rettigheter.

USA og EU

G20-møtet kommer til å utfordre evnen og viljen til å komme til enighet om flere tiltak for å få verdensøkonomien på fote igjen. USA og EU-landene er langt fra enige om hvilke tiltak som er rett medisin til rett tid. USA følger strategien med å pumpe statlige penger inn i økonomien. Lørdag kom Europas mektigste politiker, Tysklands statsminister Angela Merkel, på banen og advarte mot å pøse flere offentlige penger inn i økonomien.

– Denne krisen ble ikke skapt fordi vi brukte for lite penger, men fordi vi skapte en økonomisk vekst som ikke var bærekraftig ved å bruke for mye penger, sa Merkel i et intervju med den britiske finansavisen Financial Times.

Personvernpolicy