Hyllet Haga

Åslaug Haga var overraskende på plass under Senterpartiets landsmøte på Rica Parken Hotel i Ålesund lørdag ettermiddag.
Åslaug Haga var overraskende på plass under Senterpartiets landsmøte på Rica Parken Hotel i Ålesund lørdag ettermiddag.

<pApplausen ville ingen ende ta da tidligere partileder og statsråd Åslaug Haga uventet dukket opp på landsmøtet i Senterpartiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haga trakk seg som Sp-leder og olje- og energiminister i juni i fjor av helsegrunner. I november tok hun sete i Stortingets utenrikskomité, men for kort tid siden ble hun igjen sykmeldt på grunn av høyt blodtrykk.

Partiledelsen hadde invitert Haga for formelt å kunne takke henne av som partileder, men siden hun er sykmeldt var det høyst usikkert om hun ville komme.

– Det er kjempehyggelig å være her. Det er stas å se alle sammen igjen. Jeg er glad i disse menneskene, sa Haga til pressen etter at landsmøtet var avsluttet for dagen. Under landsmøtefesten senere lørdag kveld vil hun holde en tale, hvor hun ventes å komme inn på hvordan tiden etter avgangen har vært.

Overrasket

De mange delegatene på Sp-landsmøtet ble åpenbart overrasket da den tidligere Sp-dronningen dukket opp. Nyvalgt sentralstyremedlem Simen Bjørgen ble avbrutt midt i et innlegg av en ivrig ordstyrer som ville gjøre salen oppmerksom på hvem som hadde kommet.

– Jeg ble så glad da jeg fikk vite at Åslaug skulle komme. Hun vil gå inn i historien som en av de aller største Sp-lederne. Det rødgrønne regjeringsprosjektet var på mange måter hennes prosjekt, sier partileder Liv Signe Navarsete til NTB.

Og det var flere enn Navarsete som gledet seg over Hagas tilstedeværelse. Salen brøt ut i spontan og langvarig applaus.

– Trist sak

Før Haga gikk av som statsråd og partileder hadde hun gjennomgått et voldsomt mediepress som følge av ureglementert stabbursutleie i hagen i Ås og en ulovlig oppsatt brygge på sommerstedet i Nordfjord.

– Den saken ble blåst ut av alle proporsjoner. Det var veldig trist at det endte slik. Åslaug er en fantastisk dyktig politiker som har gjort en fabelaktig jobb for partiet, sier tidligere Senterparti-leder Odd Roger Enoksen til NTB.

Det var han som lanserte tanken om at partiet skulle samarbeide med SV og Arbeiderpartiet, men det ble Haga som gjennomførte den.

– Uten Åslaugs innsats hadde det ikke blitt noen rødgrønn regjering. Hun bygde tillit og klarte å skape en god dialog med Jens og Kristin, sier Enoksen.

Haga overtok som partileder da Enoksen gikk av i 2003. Fire år senere tok hun over styringen med Olje- og energidepartementet etter at Enoksen hadde søkt avskjed for å vende tilbake til familien på Andøya.

Personvernpolicy