Nå hyller han Drillo

Brasils legendariske trener Mario Zagallo minnes godt oppgjørene mot Norge og Egil Drillo Olsen. Nå anbefaler han den norske vikaren å fortsette som trener for Norge. (Foto: Runa Hestmann Tierno)
Brasils legendariske trener Mario Zagallo minnes godt oppgjørene mot Norge og Egil Drillo Olsen. Nå anbefaler han den norske vikaren å fortsette som trener for Norge. (Foto: Runa Hestmann Tierno)

<pI 1998 hadde han Drillo i halsen og la ikke skjul på hva han syntes om Drillos. Nå mener Brasils landslagstrener gjennom mange år, Mario Zagallo, at Egil Olsen bør fortsette som sjef for Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mário Jorge Lobo Zagallo

* Født 9. august 1931 i Maceió i Alagoas, nord i Brasil

* Gift med Alcina de Castro siden 1956

Spiller-karriere:

* 37 landskamper for Brasil (fire mål).

* Vant VM-gull i 1958 og i 1962

* Klubber: Flamengo og Botafogo (begge fra Rio)

Trener-karriere:

Vant to VM-gull som trener i 1970 og i 1994, og har trent Brasil i til sammen 13 år (fem år sammen med Carlos Alberto Parreira). I 1997 ble han kåret til verdens beste landslagstrener. Han har også trent Kuwait, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Hans siste periode som Brasils landslagstrener var i perioden 2002-2006 som assistent for Parreira.

Han har også trent alle de fire store Rio-klubbene Flamengo, Botafogo, Vasco da Gama og Fluminense, og har flere titler i nasjonale mesterskap.

Verste fotballminne:

* - Det var semifinalen mot Nigeria i OL i Atlanta i 1996. Brasil fikk bronse og det var en skuffelse. Alt lå til rette til at vi skulle ta gullet, men vi tapte mot Nigeria selv om vi hadde vunnet mot dem i gruppespillet. Vi ledet 3-1, men de snudde kampen og vant 3-4 på sudden death i ekstraomgangene. Det var min største skuffelse på fotballbanen, forteller Zagallo.

Beste fotballminne:

* - Det første store øyeblikket var Brasils første VM-gull i 1958. Men VM-gullet i 1970 er den største bragden i livet mitt. Oppmerksomheten var enorm, i 1970 hadde vi fått farge-tv, og seieren fikk store dimensjoner.

................................................................................................................

* Visste du at: Det er også en brasilianer som trener Sør-Afrika, som Norge møter 28. mars. Joel Santana har vært landslagstrener for sør-afrikanerne siden i fjor.


(Kilde: Fifa og Zagallo selv)

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Mário Jorge Lobo Zagallo er intet mindre enn en legende. Han er også en mann som aldri har vært rammet av Drillo-feber. Han misliker fysisk fotball, og beit fra seg verbalt forrige gang Drillo var i farta. Men på banen klarte han aldri å knekke Drillo-koden.

ABC Nyheter møter Mário Zagallo hjemme i boligkomplekset i Barra da Tijuca i Rio de Janeiro, og med et forsiktig smil hevder han at han ikke husker den hissige ordvekslingen med Egil Drillo Olsen under VM i Frankrike i 1998.

- Jeg kan ikke huske å ha blitt så irritert at det fortjente så stor dekning og tror det var mediene som hauset opp denne saken. Norge overrasket meg positivt i 1997, og i den kampen spilte de god fotball, men Norge har aldri vært noen stor fotballnasjon. I fotballen er det slik at små lag kan slå store lag. Men det som skiller de små fra de store, er kontinuitet i seiersrekken, og det er det Norge mangler, sier Zagallo.

Det fins ingen som har klart det samme som Mário Zagallo på fotballbanen. Han har vunnet fire VM-gull med Brasil. I 1958 var han med da Brasil slo Sverige i VM-finalen på Råsunda, sammen med spillere som Pelé og Garrincha. I Chile fire år senere bidro Zagallo til at Brasil kunne hente hjem enda en gullmedalje.

Men det som gjør Zagallo historisk er at han også har vunnet VM to ganger som trener.

Første gang var i 1970, et VM som ble Pelés siste. I 1994 var Zagallo assistenttrener da Brasil vant sitt fjerde VM-gull. I 1998 hadde Zagallo igjen treneransvaret alene, da Drillos var med på å senke gullfavorittene fra Brasil med 2-1-seier i gruppespillet.

- Ingen stor fotballnasjon

I dag er Mário Zagallo 77 år og pensjonist. 66 år gamle Egil Olsen kunne også ha lagt støvlene på hylla. I stedet lot han seg overtale til å gi alt for Norge, en gang til. Etter tysklandskampen 11. februar uttalte Egil Olsen at 1-0-seieren smakte nesten like godt som triumfen mot Brasil i 1998. Det er en kamp som hele Norge husker, en kamp som Arne Scheie har kalt Norges største idrettsøyeblikk.

Zagallo har heller ikke glemt nederlaget - det andre mot Norge på et drøyt år.

Egil Drillo Olsens freidige uttalelser om Brasil og om Zagallo i 1998 er også vanskelige å glemme. Med mine metoder ville Brasil blitt et enda bedre lag, sa Drillo i et intervju med Reuters, en uttalelse som gikk verden rundt. Drillo burde holde munn og konsentrere seg om sine egne. Drillos fotball er anti-fotball, parerte Zagallo.

- Gjør det beste av det han har

Han legger ikke skjul på at han misliker den fysiske, defensive fotballen som Norge ble slaktet for under Drillos første periode som landslagssjef.

- Fotballen i dag er veldig trang og fysikken dominerer over teknikken. I hele verden har fotballen blitt mer låst av taktikken og mer defensiv enn den var før, og jeg liker bedre fotballen slik den var i gamledager. Det var mer artisteri, mer plass til å spille på, penere for tilskuerne.

Likevel ser han ingen grunn til at Drillo skal takke for seg etter bare tre kamper, og mener Drillo vet å velge sitt mannskap med omhu, for så å gjøre det beste av det materialet man har.

Øyeblikket ingen glemmer. Kjetil Rekdal setter inn 2-1 til Norge mot Brasil i Marseille under VM i 1998. (Foto: Scanpix)Øyeblikket ingen glemmer. Kjetil Rekdal setter inn 2-1 til Norge mot Brasil i Marseille under VM i 1998. (Foto: Scanpix)

- Jeg ønsker ham stor suksess og mange seire. Fotball er synonymt med å vinne, og jeg krysser fingrene for at han fortsetter i kommandoen for det norske landslaget. Jeg kan ikke si noe konkret om de norske spillerne, men man må se på de ferdighetene og ressursene som spillerne har, og så bruke det til å vise på fotballbanen hva du står for. I fotball er det resultatene som teller, sier Zagallo. Merkelig nok samme argument som Drillo har brukt flere ganger. Spillestil betyr ingenting så lenge man vinner.

- Må bevise på banen

Som trener har Mário Zagallo fått sin porsjon kritikk, trass i suksessen. Og utrolig nok har Zagallo fått smake samme kritikken som Drillo. Flere mente han innførte en defensiv stil på det brasilianske landslaget. Men det er en anklage som Zagallo er blitt vant med å tilbakevise.

- De hevdet at jeg spilte defensivt, at jeg spilte bakover. Hvis det var riktig, burde jeg logisk sett ikke ha vunnet så mange mesterskap. Som trener må du svare på kritkk på fotballbanen, sier Zagallo.

Det samme gjelder for spillerne, mener Zagallo. I England ble Robinho for ikke lenge siden anklaget for voldtekt, mens en overvektig Ronaldo rotet seg borti transvestitter i Rio i fjor. Livet de lever utenfor fotballbanen er uvesentlig for Zagallo, så lenge de overbeviser på banen.

- Mangler erfaring

En annen som har fått hard medfart i brasiliansk presse er Brasils nåværende landslagstrener, Dunga. Zagallo håper den tidligere midtbanedirigenten rir stormen av, men sier rett ut at han mangler nødvendig erfaring for å styre landslaget.

Drillo var lykkerlig etter seieren i 1998. (foto: Scanpix)Drillo var lykkerlig etter seieren i 1998. (foto: Scanpix)

- Journalistene har vært harde med Dunga, men jeg håper han lykkes. Men en ting er å spille på landslaget, en annen ting er å være trener. Selv om Dunga ble verdensmester i 1994, lider han under mangelen på erfaring. Jeg begynte med å trene juniorlag i 1966, og synes det bør være slik, sier Zagallo.

Dunga har blant annet fått kritikk for å plukke ut et landslag som nesten utelukkende består av Europa-proffer, men Zagallo mener at Dunga har valgt riktig. Hjemme i Brasil mener mange at flere stjerner i den nasjonale serien burde få sjansen og at landslagsproffene spiller for europeisk, for fysisk - for lite brasiliansk: Zagallo er enig i at dette er et stort problem for Brasil.

Likevel tror han det er en italiaproff som kan bli Brasils neste store fotball-fenomen.

- Alexandre Pato er fortsatt veldig ung, og han har utviklet seg veldig fint i Milan. Han har fortsatt mye å gå på og kan nå veldig langt, sier Zagallo.

Tro, håp og kjærlighet

Zagallo nyter pensjonisttilværelsen fra sin luksusleilighet på strandpromenaden i en av Rios beste bydeler. Men fotballen betyr fortsatt nesten alt.

- Fotballen var viktig for meg, og jeg følger fortsatt med, men familien er det viktigste av alt, sier han. En kuriøs detalj er at Zagallo i mange år har latt tallet 13 styre både familieliv og på fotballbanen. Han bor i 13. etasje, giftet seg 13, januar, har 1313 i registreringsnummer på bilen og stemmer i 13. valgsone. Han har også uttalt at VM-gullene i 1958 og 1994 er spesielle fordi 5 + 8 = 13 og 9 + 4 = 13.

- For meg er dette uttrykk for min religiøse tro. Den katolske helgenen Sankt Antonio feires 13. juni, og dette har alltid vært viktig for kona mi. Slik ble det viktig for meg også. Som trener begynte jeg å bruke trøye nummer 13. Jeg hadde stor suksess, og så ble det liksom et lykketall for meg, sier Zagallo. Og etter 13 år som landslagstrener, fant han det best å gi seg.

I 2014 skal Brasil arrangere VM - og fotballen kommer hjem. Zagallo vet ikke hva han skal tro om Brasils sjanser på hjemmebane, men håper gjør han. Zagallo har mer enn mange andre bidratt til å gjøre fotball til feber og nasjonal lidenskap i Brasil. Da Brasil tapte VM-finalen på Maracanã i 1950, falt det aldri Zagallo inn at han åtte år senere skulle iføre seg den gule trøya og være med på å ta Brasil første VM-gull. Med Zagallo, Pelé og Garrincha ble sambafotballen født, og fotballfeberen tok Brasil og hele verden. Zagallo skulle senere hente hjem flere gjeve medaljer til Brasil, men de siste årene har temperaturen vært lavere når brasilianerne snakker om fotball. Zagallo håper VM på hjemmebane skal få det til å koke igjen.

- Å være vertsland for VM er veldig viktig. I 1950 tapte vi VM-finalen på hjemmebane mot Uruguay. Brasil har vunnet alle sine VM-gull på bortebane, mens både Italia, Frankrike, Tyskland og Argentina har vunnet på hjemmebane.

- I 2014 håper jeg det er vår tur, sier den aldrende legenden til ABC Nyheter.

I dag møter Norge Sør-Afrika til landskamp i Sør-Afrika. Kampen starter kl 14.00 og kan ses på enten TV2 Sumo eller TV2 Sport.

Personvernpolicy