Frp alene skaffer klart borgerlig flertall

ØKER: NTBs gjennomsnittsberegning av ni landsdekkende meningsmålinger for mars viser at Frp går fram med 3,5 prosentpoeng i forhold til februar – til en oppslutning på 27,4 prosent. (Foto: Scanpix)
ØKER: NTBs gjennomsnittsberegning av ni landsdekkende meningsmålinger for mars viser at Frp går fram med 3,5 prosentpoeng i forhold til februar – til en oppslutning på 27,4 prosent. (Foto: Scanpix)

<pFremskrittspartiets sterke framgang sørger alene for at sentrum-høyre får et soleklart flertall i Stortinget på gjennomsnittet av ni landsdekkende meningsmålinger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen og hennes mannskap er de eneste som kan vise til solid og markant framgang på meningsmålingene i mars. Fremskrittspartiet øker kraftig, og ikke bare i forhold til februarmålingene.

Partiet ligger godt foran valgresultatet for snart fire år siden.

NTBs gjennomsnittsberegning av ni landsdekkende meningsmålinger for mars viser at Frp går fram med 3,5 prosentpoeng i forhold til februar – til en oppslutning på 27,4 prosent. Det ville gitt partiet 49 stortingsmandater – en økning på seks – hvis målingen hadde vært valgresultat. Mandatøkningen får Frp fra Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre, som alle ville mistet to mandater hver.

Sammenliknet med valgresultatet er Frp-framgangen enda tydeligere. Partiet ville fått 11 nye mandater, og hentet dem fra alle de andre partiene bortsett fra Ap.

Dermed ser det ut til at Frp alene sørger for at de ikke-sosialistiske partiene får et soleklart flertall med 88 mandater, mot de rødgrønnes 81.

Vinner på islam

Framgangen kommer i en periode hvor Frp klarte å sette dagsorden med Siv Jensens utspill om «snikislamisering» av Norge. Det var en debatt som kom i kjølvannet av hijabdebatten, som kanskje var like belastende for regjeringspartiene som den var positiv for Frp.

– Frp grep den muligheten som bød seg da hijabdebatten utløste en intens tverrpolitisk debatt til å sette et saksfelt på dagsorden hvor partiet har en fordel. Det viser denne målingen et utslag av, sier professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til NTB.

Fire av de ni målingene plasserer Frp i intervallet mellom 28 og 31 prosent.

– Finanskrisen skapte helt andre betingelser for den politiske debatten enn de som var i fjor høst. Dette var en måte å endre dagsorden med andre saker enn de som hadde vært i søkelyset i forbindelse med finanskrisen, sier hun.

– Skal opp

Arbeiderpartiet taper på sin side en god del av kapitalen partiet har opparbeidet seg som følge av den økonomiske krisen, mens regjeringskameratene SV, (tilbake 0,1 prosentpoeng til 7 prosent) og Senterpartiet (fram 0,3 prosentpoeng til 5,6 prosent) bare opplever mindre bevegelser sammenlignet med forrige gjennomsnittsmåling.

– Vi skal opp og fram, men vi har hatt dårligere utgangspunkt enn dette foran en valgkamp. Vi har en sterk lokal organisasjon som alltid mobiliserer når valget nærmer seg, og det tror jeg vil skje nå også, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til NTB.

Stabilt

Valgforsker Narud poengterer at flesteparten av endringene på marsmålingen ligger innenfor usikkerhetsmarginene til slike målinger, og at det derfor bare er Frp som har statistisk signifikant endring fra forrige måling.

– Målingen tegner egentlig et ganske stabilt bilde av det politiske landskapet, sier hun.

Mandatfordelingen viser at Ap får 61 mandater etter å ha mistet to, SV står på sine elleve, Sp står på ni, Frp øker fra 43 til 49, H faller fra 24 til 22, KrF står på ni og V går fra ti til åtte. (©NTB)

Personvernpolicy