– Israels bruk av hvitt fosfor var ulovlig

En ung palestiner på Gazastripen. Foto: Andreas H. Lunde/ ABC Nyheter.
En ung palestiner på Gazastripen. Foto: Andreas H. Lunde/ ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen israelske regjeringshærens bruk av fosforgranater over tett befolkede områder på Gazastripen var en krigsforbrytelse, mener Human Rights Watch.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hvitt fosfor

• Granater med hvitt fosfor brukes først og fremst for å røyklegge slagmarken eller for å lyse opp og markere mål.

• Brenner med svært høy temperatur når det kommer i kontakt med luft, og det er svært vanskelig å slukke. Stoffet er svært giftig for alle organismer.

• Forårsaker ekstreme brannskader på mennesker og er derfor forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

• Human Rights Watch slår fast at Israels brukt av hvitt fosfor var i strid med i Genèvekonvensjonene.

• Israel bekrefter at fosforgranater ble benyttet under angrepene mot Gazastripen, men nekter for at bruken var ulovlig. (NTB)

Menneskerettsorganisasjonen har gransket israelernes bruk av fosforgranater under angrepene mot Gazastripen tidligere i år og slår fast at de resulterte i unødvendige drap på sivile.

Den israelske hæren visste at fosforgranatene utgjorde en trussel mot sivilbefolkningen, men brukte dem likevel «med fullt overlegg på en hensynsløs måte», slår HRW fast i rapporten «Rain of Fire: Israel’s Unlawful Use of White Phosphorus in Gaza»

– Bruken av slike våpen var et brudd på folkeretten, som krever at man gjør alt for å ikke påføre sivilbefolkningen lidelser, slår de fast.

Må stilles til ansvar

HRW, som har sitt hovedkvarter i New York, krever at militære ledere blir stilt til ansvar i Israel, og ber samtidig USA, som forsynte Israel med fosforgranater, gjennomføre en gransking.

– Hvitt fosfor ble ikke bare brukt over åpne områder for å legge et røykteppe for egne styrker, konstaterer Fred Abrahams, som har ledet arbeidet med rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De brukte gjentatte ganger hvitt fosfor over tett befolkede områder, selv om det ikke var israelske soldater der og andre former for røyklegging eventuelt kunne ha vært benyttet. Som et resultat av dette led og døde sivile helt unødvendig, sier han.

Israel avviser

Den israelske forsvarsledelsen må ha gitt grønt lys til den systematiske bruken av hvitt fosfor, mener Human Rights Watch.

– Militære ledere må stilles til ansvar for de unødvendige dødsfallene bruken av hvitt fosfor forårsaket blant sivile, sier Abrahams.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel medgir at det ble brukt granater med hvitt fosfor under krigen mot Gazastripen, men fastholder at bruken var lovlig.

Forsvarsledelsen har lovet å granske anklagene, men resultatet av granskingen er ikke kjent.

Ingen overraskelse

For Ahmed al-Moghrabi kommer rapporten fra Human Rights Watch ikke som noen overraskelse. Den palestinske kirurgen var på vakt da de første fosforofrene ankom Shifa-sykehuset i Gaza by.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det brant fortsatt i sårene, og lukten var ubeskrivelig, forteller han

Sabah Abu Halima vet hva legen snakker om. Mannen og fire av de seks barna hennes ble drept da en israelsk fosforgranat traff familiens hjem i Atatra nær Beit Lahiya.

– Veslejenta mi brant til døde i hendene mine, men jeg kunne ikke hjelpe henne. Kroppene våre brant, fortalte hun nylig til NTB fra sykesengen.

– Jeg har fjernet ødelagt vev og transplantert store felt med hud fire ganger, men hun viser ingen tegn til forbedring. Det er som om sårene aldri vil gro, sier Moghrabi om Halimas tilstand.

Ingen tvil

Etterforskere fra Human Rights Watch var raskt på plass da krigshandlingene stanset 18. januar. De samlet inn rester av granater og fosforprøver, intervjuet ofre og legene som behandlet dem, og sørget for fotodokumentasjon og satellittbilder, samt informasjon fra israelske kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjonene de trekker, er i samsvar med undersøkelser FN har gjort med bistand fra eksperter på eksplosiver.

– Det er ingen tvil om at det ble brukt hvitt fosfor her, fortalte den franske sprengstoffeksperten Frederic Gras som NTB møtte på en FN-skole i Beit Lahiya.

Gras jobber for den britiske organisasjonen Mine Advisory Group (MAG) og hadde akkurat skrapet opp rester av en granat fra taket på skolebygningen. Den brune massen ulmet fortsatt. (©NTB)