Norskeid tankskip kapret

- KAPRET: Den norske kapteinen om bord Bow Asir meldte i morgentimene torsdag fra om at skipet var blitt kapret. FOTO: Balot Pictures
- KAPRET: Den norske kapteinen om bord Bow Asir meldte i morgentimene torsdag fra om at skipet var blitt kapret. FOTO: Balot Pictures

<pDet norskeide tankskipet Bow Asir ble i morgentimene torsdag kapret av somaliske pirater. Skipet er registrert i Bahamas, men har norsk kaptein ombord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16 til 18 pirater med maskingevær har tatt kontroll over skipet, og mannskapet på 27 er tatt som gisler. Der er ikke meldt om skadde blant mannskapet, som kommer fra Polen, Russland, Litauen og Filippinene, opplyser Per Heggen Hansen, daglig leder i Salhus Shipping, som driver det Bahamas-registrerte skipet.

– Vi gjør vårt ytterste for å sikre mannskapet om bord, og har tatt kontakt med marinestyrker, forsikringsselskap, flaggstaten og skipets leietaker, sier Hansen.

Rederiforbundet vet foreløpig ikke om det er noen militære styrker i området hvor kapringen har funnet sted.

En talsmann for EU-styrken EUNAVFOR som sørger for sikkerheten utenfor Somalia sier til ABC Nyheter at saken nå ligger hos skipseierne.

Trekker seg unna

- Når piratene først har tatt seg om bord trekker vi oss tilbake, slik at vi ikke setter mannskapet i fare, sier talsmannen.

Skipet ble ifølge EUNAVFOR kapret rundt 250 nautiske mil øst fra byen Chisimaio. Det er uvanlig langt ute for piratene, som trolig har overfalt tankeren med hjelp fra et større moderskip.

- Dere har ansvar for sikkerheten der nede. Hvordan kunne dette skje nå?

- Alle skipene må gjennom Aden-bukta, det er der vi har våre krigsskip. Dette området patruljeres med sjøfly to ganger i uka, men det er snakk om et enormt område. Vi hadde hatt problemer med å patruljee her ute selv med 100 krigsskip, sier han.

Stille fra skipet

Tidlig torsdag morgen sendte kaptein en ilmelding til det norske rederiet, Salhus Shipping.

– Skipet kontaktet oss etter at kaprerne hadde kommet om bord. Etter dette har vi ikke hatt kontakt med dem, sier Hansen.

Ifølge en e-post sendt fra skipet 11.45 er det 16-18 væpnede pirater ombord. Siden har det vært stille.

Ifølge Rederiforbundet så det torsdag ettermiddag norsk tid ut som om skipet var på vei mot kysten av Somalia.

– Vårt fokus er mannskapets sikkerhet og hensynet til de pårørende. Rederiforbundet har derfor tett kontakt med rederiet, norske myndigheter og sjømannsorganisasjonene. Vi stiller hele vårt apparat til disposisjon for å assistere i denne svært alvorlige situasjonen, sier Rederiforbundets leder.

Økende problem

Bow Asir var ikke det eneste skipet som ble kapret torsdag. Også et greskeid skip, Nipayia, ble kapret utenfor kysten av Somalia, melder Maritime Security Centre. De advarer nå alle tankerne i området mot forhøyet piratvirksomhet.

Kapringer, skyting mot mannskap og krav om løsepenger i millionklassen er et økende problem i farvannene utenfor Somalia. I fjor var det 130 angrep mot handelsskip i området. Det er en økning på 200 prosent fra 2007.

Angrepene mot skipstrafikken har fortsatt til tross for et stort nærvær av internasjonale militære fartøyer.

ABC Nyheter følger saken.


View Larger Map

Personvernpolicy