21 års fengsel i Søndre Land-saken

21 ÅRS FENGSEL: Berit Thorstensen (52) slapp forvaring som aktor hadde bedt om og fikk i stedet 21 års fengsel. (Arkivfoto: Scanpix)
21 ÅRS FENGSEL: Berit Thorstensen (52) slapp forvaring som aktor hadde bedt om og fikk i stedet 21 års fengsel. (Arkivfoto: Scanpix)

<pTo av de fem tiltalte etter drapene i Søndre Land er dømt til forvaring og tre er dømt til fengsel i Gjøvik tingrett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Fem personer har i Gjøvik tingrett stått tiltalt for drapene på Jan Petter Aarstad (41) i november 2006 og Ragnar B. Abrahamsen (35) 28. desember 2007. Begge drapene fant sted på Vollheim gård i Søndre Land i Oppland. Tiltalen har også omfattet to ran og bedrageri av trygdemidler. Dom i saken falt 26. mars.

* De tiltalte:

* Knut Arne Thorstensen (34): Tiltalt for overlagt drap og medvirkning til overlagt drap og to grove ran. Har erkjent straffskyld for ett drap og begge ranene.

- Dom: Forvaring 18 år med en minstetid på ti år.

- Aktors påstand: Forvaring i inntil 18 år med minstetid på ti år.
* Berit Thorstensen (52): Nekter straffskyld for psykisk medvirkning til begge drapene og begge ranene. Erkjenner straffskyld for bedrageri av penger fra Nav fordi hun mottok trygden til Jan Petter Aarstad i 14 måneder etter at han var drept. - Dom: 21 års fengsel.

- Aktors påstand: Forvaring i inntil 21 år med minstetid på ti år.
* Ronny Kjeldsen (43): Nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap på Jan Petter Aarstad.

- Dom: 18 års fengsel.

- Aktors påstand: 18 års fengsel.
* Ole Kristian Bjørnsen (31): Nekter straffskyld for overlagt drap på Ragnar B. Abrahamsen og for grovt ran 23. desember 2007. Erkjente straffskyld for ett grovt ran.

- Dom: Forvaring i 19 år med en minstetid på ti år.

- Aktors påstand: Forvaring i inntil 20 år med ti års minstetid.
* Knut Keiko R. Kaasastul (32): Nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap på Ragnar B. Abrahamsen og for grovt ran. Erkjenner straffskyld for ett grovt ran.

- Dom: 17 års fengsel som er en samledom med andre forhold.

- Aktors påstand: 20 år fengsel

I stedet for aktors påstand om forvaring i inntil 21 år, ble Berit Thorstensen i Gjøvik tingrett torsdag i stedet dømt til lovens strengeste fengselsstraff på 21 år.

Alle de fem tiltalte ble funnet skyldige i drap som påtalemyndigheten hadde innstilt på.

To drap

Drapet på Jan Petter Aarstad (41) skjedde i november 2006. Liket av den døde ble ikke funnet før 23. januar i fjor, i brønnen på Vollheim gård. Da var allerede Ragnar B. Abrahamsen (35) blitt funnet noen dager tidligere, drept i låven på gården med flere skudd fra en salongrifle. 28. desember 2007.

Berits bror, Knut Arne Thorstensen (34), ble derimot dømt i tråd med aktors påstand til 18 års forvaring med en minstetid på ti år. I likhet med søsteren er også han dømt for to overlagte drap, men retten har vurdert spørsmålet om forvaring annerledes for ham.

– Retten finner det bevist at Berit faktisk deltok i planleggingen av drapet på Abrahamsen. Hun var klar over det som skjedde og det var i overensstemmelse med den avtalen de hadde inngått. Det er direkte usannsynlig at drapet skulle bli gjennomført uten hennes deltakelse eller godkjenning, leste tingrettsdommer Helle Rolstad.

Forvaring

Ole Kristian Bjørnsen (31) erkjente i retten at han hadde skutt Abrahamsen, men har nektet skyld etter tiltalen om overlagt drap. I retten sa Bjørnsen at han var livredd for offeret. Dette har retten åpenbart ikke festet noe lit til og har dømt ham til forvaring i inntil 19 år, med en minstetid på ti år for drapet. Straffen er ett år kortere enn aktors påstand.

Berit Thorstensens kjæreste Ronny Kjeldsen (43) ble dømt til 18 års fengsel for drapet på Aarstad, noe som også er helt i tråd med aktors påstand. Straffen er en samlestraff med en dom Kjeldsen tidligere har fått for andre forhold.

Retten kom til at Knut Keiko Kaasastul (32) må sone 17 år i fengsel for sin befatning med drapet på Abrahamsen. Straffen er hele tre år kortere enn aktors påstand.

I tillegg til fengselsstraffene må de dømte betale erstatning og oppreisning på flere hundre tusen kroner til de dreptes etterlatte. (©NTB)

Personvernpolicy