Krisen tvinger kvinner til å ta abort

Vanskelige tider  har innvirkning på noen av de mest fundamentale valgene i folks liv: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Vanskelige tider  har innvirkning på noen av de mest fundamentale valgene i folks liv: Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pAbortklinikker i USA merker økende pågang fra kvinner som ikke har råd til å bære fram barn på grunn av den økonomiske krisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dessverre så har vi kvinner som velger å avslutte svangerskapet på grunn av den alvorlige økonomiske krisen de står overfor, sier Paula Gianino, leder for Planned Parenthood i St. Louis og omegn.

Hun mener nedgangstidene utvilsomt er en av årsakene til de økende aborttallene ved de seks klinikkene hun har ansvar for.

Også andre steder i USA kommer det meldinger som tyder på at de vanskelige tidene har innvirkning på noen av de mest fundamentale valgene i folks liv.

– Mange kvinner som aldri trodde de ville trenge hjelp, kommer til oss. De forteller at de allerede har utsatt husleia og strømregningene, og kuttet ned på matforbruket. De har brukt opp alle muligheter, forteller Stephanie Poggie, som jobber i en landsdekkende organisasjon som gir økonomisk støtte til kvinner med dårlig råd som velger å ta abort.

Utsetter inngrep

En kvinne i delstaten California ble nødt til å ta abort til tross for at hun kort tid tidligere hadde fått fruktbarhetsbehandling. Årsaken var at kjæresten hennes hadde mistet jobben, og at hun fryktet familien ville få det vanskeligere, forteller Pratima Gupta, som jobber som lege i Oakland.

Organisasjonen National Abortion Federation opplyser at de får mange telefoner fra kvinner som har utsatt å ta abort mens de jobber med å skaffe penger til å betale for inngrepet. Men utsettelsen betyr at inngrepet både kan bli dyrere og mer risikabelt.

Noen kvinner trosser nedgangstidene og velger å få barn etter først å ha vurdert abort. Mange av dem frykter likevel en vanskelig økonomiske situasjon.

– Babyer koster mye penger. Jeg ber til Gud om at jeg tok det rette valget, sier Brooke Holycross (25) fra Port Orange i Florida.

Samboeren hennes har mistet jobben, og Brooke hadde i utgangspunktet bestemt seg for å avbryte svangerskapet. Hun ombestemte seg likevel da hun fikk se et ultralydbilde av barnet i magen.

Helseforsikring

I noen tilfeller er det menn som går til legen når den økonomiske situasjonen gjør det umulig å få barn. Stephen Jones, som jobber som lege ved en klinikk i Cleveland, forteller at et økende antall av hans pasienter velger å sterilisere seg.

– Flere har i svært klare ordelag gitt uttrykk for at økonomien var motivet bak beslutningen, sier Jones.

Mange av mennene forteller at de ønsker å benytte sjansen til å sterilisere seg mens de fortsatt har helseforsikring gjennom jobben. (©NTB)

Personvernpolicy