Skal gjennomgå drap begått av psykisk syke

Ungdommer tente mandag kveld lys utenfor Tomasjordveien 75 der Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61) ble drept søndag kveld. To brødre på 12 og 15 år mistet sin far, sin stemor og sin bestefar i tragedien. <br>Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
Ungdommer tente mandag kveld lys utenfor Tomasjordveien 75 der Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61) ble drept søndag kveld. To brødre på 12 og 15 år mistet sin far, sin stemor og sin bestefar i tragedien.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

<pEt utvalg skal gjennomgå drap som er begått de siste fem årene av mennesker med kjent psykisk lidelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Han kunne ikke si noe om hvor lang tid utvalget vil bruke, og foreløpig er det kun lederen av utvalget som er klar.

16. desember 2008: En 43 år gammel norsk-iransk mann dreper Ann-Mari Solås (32) med kniv utenfor hennes hjem. Mannen har flere ganger de siste årene vært innlagt på psykiatriske institusjoner.

Målet er å finne ut om tragiske hendelser som trippeldrapet i Tromsø kunne vært unngått hvis det psykiske helsevesenet hadde fungert bedre.

Utvalget skal bygge på tilsynsrapporter fra helsetilsynet, politietterforskning, men også andre offentlige rapporter og skal gjennomgå alle sakene konkret og i detalj. Utvalget skal belyse alle forhold som lå bak drapene: peke på hva som sviktet, hvor det sviktet og ta stilling til om en har klart å ta lærdom av tidligere hendelser og etterfølgende rapporter.

28. oktober 2008: En mann angriper fem tilfeldige personer med kniv i Brugata i Oslo sentrum. Den siktede hadde vært til psykiatrisk behandling tidligere. En ble stukket i halsen, men ingen av ofrene ble livstruende skadd.

– Utvalget skal gå gjennom alle sakene og gi meg råd for hva vi skal gjøre for i enda større grad å forebygge sånne hendelser, sa ministeren.

25. oktober 2007: En 21 år gammel mann som tidligere hadde vært til psykiatrisk behandling dreper sin 56 år gamle mor i Oslo.

Sammenheng

Målet er at en ikke bare skal se på hver enkelt sak, men også se de forskjellige sakene i sammenheng.

– I hver enkelt sak har tilsynet hvert inne, men ingen har sett på helheten av arbeidet som er gjort av tilsynet, politiet og andre aktører, og ingen har sett på sakene i sammenheng, sa Hanssen.

29. mars 2006: En 38 år gammel asylsøker fra Algerie dreper sin lege, Stein Sjaastad (58), på legekontoret i Oslo. Mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Han vil også vurdere behovet for et mer permanent utvalg som kan gå inn i eventuelle fremtidige saker.

Utvalget skal ledes av Ann-Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder, og skal ha medlemmer med kompetanse fra helsevesenet, politiet, fengsler, kommuner og muligens Nav. I tillegg skal brukere og pårørende være representert. Fagpersoner fra andre nordiske land skal også bes om å bli med i utvalget.

25. november 2006: En voldsdømt 40-åring fra Brønnøysund dreper sin bror og skader sin tidligere samboer, kun få dager etter at han selv skrev seg ut fra et psykiatrisk sykehus.

Taushetsplikt

Politidirektør Ingelin Killengreen, som også var til stede på pressekonferansen, ønsker utvalget velkommen. Hun håper samtidig at utvalget kan se nærmere på kravene til taushetsplikt, som gjelder for både politiet og helsevesenet.

29. januar 2005: En 25 år gammel mann som har gått ut og inn av psykiatriske institusjoner, dreper en 55 år gammel kvinne i hennes hjem på Eidsvoll, der mannen har bodd.

– Vi mener man må se nærmere på taushetspliktreglene. Politi- og helsevesen har omfattende taushetspliktregler, med gode begrunnelser for det. Men spørsmålet er om man i en del situasjoner burde hatt anledning til å være mer åpne slik at politiet på et tidligere tidspunkt kunne fått vite om risikopersoner i det psykiske helsevernet, sa politidirektøren.

5. januar 2005: Dagen etter at en mor på Smedstua i Oslo har bedt om psykiatrisk hjelp til sin 17 år gamle sønn, blir kvinnen drept av sønnen.

Tvang

Flere fagpersoner har i etterkant av drapene i Tromsø pekt på at drap kun vært unngått med mer bruk av tvang innenfor psykisk helsevern. Det vil ikke ministeren uten videre love.

29. september 2004 slo en mann fra Algerie pilotene i et Kato Air-fly med øks. Flyet var bare sekunder fra å gå i bakken under innflyging til Bodø. Hålogaland lagmannsrett mente at mannen verken var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Mannen ble dømt til 15 års fengsel for flykapring og drapsforsøk.

– Det er ikke noe entydig problembilde av drapssakene de siste årene at det ikke ble brukt tvang, sa Hanssen.

3. august 2004: En norsk-somalisk mann knivstakk og drepte en 23-åring på trikken i Oslo. Tre andre personer ble livstruende skadd. Mannen ble dømt til tvunget psykisk helsevern.

Han mener det er behov for mer fakta før han tar stilling til mer tvang innenfor psykisk helsevern.

3. desember 2003: En russisk mann stakk uten forvarsel ned en iransk tobarnsfar i Skippergata i Oslo. Russeren var blitt dømt til psykiatrisk behandling i Sverige, men ble ved en feil skrevet ut og rømte til Oslo.

– Hvis jeg utvider rammene for tvangsbruk i samfunnet, er faren veldig stor for at jeg begår store overgrep mot en rekke mennesker som aldri i noen situasjon ville blitt drapsmenn, sier Hanssen. (©NTB)

16. februar 2003: En etiopisk mann dreper bussjåføren Audun Bøland på Valdresekspressen og en asylsøker fra Kongo på et asylmottak ved Fagernes. Etioperen ble dømt til tvunget psykisk helsevern.

Kilde: NTB og Aftenposten.

Personvernpolicy