Tsjekkias statsminister tvunget til å gå av

Mirek Topolanek leder også EU det inneværende halvåret. Foto: EPA/Scanpix.
Mirek Topolanek leder også EU det inneværende halvåret. Foto: EPA/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTsjekkias statsminister Mirek Topolanek har fått mistillit fra landets nasjonalforsamling og må gå av. Topolanek mener regjeringens avgang kan undergrave Tsjekkias ledelse av EU.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Topolanek, som også leder EU det inneværende halvåret, lovet straks etter avstemningen tirsdag å trekke seg.

– Jeg vil opptre nøyaktig i samsvar med grunnloven, sa han.

Grunnloven fastslår at regjeringen må gå av når den ikke har nasjonalforsamlingens tillit.

Siden Topolaneks regjering tiltrådte i 2007, har den overlevd fire mistillitsavstemninger. Denne gangen overlevde den derimot ikke.

Undergraver EU

Mistillitserklæringen og regjeringens avgang kan undergrave landets ledelse av EU, sier Topolanek.

– Jeg tror det kan komplisere vår forhandlingskraft. Partnere i Europa er blitt vant til at vi er harde forhandlere. I denne betydning kan det hende at vår posisjon vil være svekket, sa statsministeren til journalister.

EU-kommisjonen sier i en kommentar at den har tillit til Tsjekkias lederskap.

– Kommisjonen har full tillit til at den nasjonale grunnloven åpner for at Tsjekkia kan fortsette å lede presidentskapet like effektivt som landet har gjort til nå, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Tyskland sa utenriksdepartementet at man fulgte utviklingen i Tsjekkia svært nøye.

– Vi går ut fra at presidentskapets handlingsevne blir sikret, sa en talsmann til nyhetsbyrået DPA.

En CDU-representant i EU-parlamentet, Elmar Brok, er ikke like overbevist.

– Jeg er svært bekymret, sier han, og mener at statsminister Topolanek har mistet pressmiddelet til å få Tsjekkias nasjonalforsamling til å vedta Lisboa-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forretningsministerium

Topolanek gjentok at han vil være for et nyvalg til sommeren hvis det ikke dannes en ny regjering.

Regjeringen blir i henhold til grunnloven sittende som forretningsministerium til en ny regjering er dannet. Grunnloven setter ingen bestemt frist for hvor fort regjeringen må gå av.

Regjeringer som har sittet med formannskapet i EUs roterende presidentskap, har også tidligere blitt kastet på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist det skjedde, var da Lamberto Dinis regjering måtte gå av i Italia i 1996. Og i begynnelsen av 1993 måtte Poul Schlüters regjering gå av i Danmark.

101 imot

101 av nasjonalforsamlingens 200 medlemmer stemte for mistillitserklæringen til Topolanek og hans sentrum-høyre regjering. Dermed var grunnlovens krav om absolutt flertall innfridd.

Den nå avtroppende regjeringen av borgerligdemokrater (ODS), kristeligdemokrater (KDU-CSL) og Grønne hadde støtte fra 96 medlemmer av nasjonalforsamlingen, mens opposisjonen har hatt 97 mandater.

Sju uavhengige hadde før avstemningen ikke gjort klart hva de ville stemme, og opposisjonen av sosialdemokrater og kommunister trengte støtte fra fire av dem for å få vedtatt mistillit.

Kapitalistisk krise

Før selve avstemningen anklaget den sosialdemokratiske opposisjonslederen Jiri Paroubek statsministeren for at han «ikke kunne mildne konsekvensene av den globale krisen». Hundretusener av tsjekkere må derfor lide under «en kapitalisme fra det 19. århundret», sa Paroubek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Topolanek hadde sagt til de uavhengige at det ville være uansvarlig overfor Tsjekkias EU-ledelse om de stemte for mistillit denne gangen.

Mistillitsforslaget kom etter at en av Topolaneks rådgivere skal ha forsøkt å presse tsjekkisk TV til å stoppe et kritisk program om en tidligere sosialdemokratisk representant som nå støtter regjeringskoalisjonen.


Oppdatert med en utvidet versjon.