Sendte gradert informasjon til feil adresse

FIKK GRADERT INFORMASJON: Følgebrevet var sladdet da ABC Nyheter fikk tilgang til det. Men Wilhelm Joys Andersen i E-tjenesten SA vil beholde brevet som en suvenir. Foto: Henrik Brattli Vold/Wilhelm Joys Andersen.
FIKK GRADERT INFORMASJON: Følgebrevet var sladdet da ABC Nyheter fikk tilgang til det. Men Wilhelm Joys Andersen i E-tjenesten SA vil beholde brevet som en suvenir. Foto: Henrik Brattli Vold/Wilhelm Joys Andersen.

<pDatafirmaet kaller seg «E-tjenesten». Det forvirrer Forsvaret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettselskapet E-tjenesten SA driver ifølge egne hjemmesider med «drift og utvikling av fri programvare for samarbeid, diskusjon og dugnad på Internett». Navnet er valgt fordi det, i likhet med mange andre firmaer i deres bransje, spiller på sikkerhet og vakthold.

Men for kort tid siden tok Forsvarets kompetansesenter for kommando og kontrollinformasjonssystemer (KKIS) navnet på alvor, og postsendte selskapet gradert informasjon om en ny kommunikasjonsinfrastruktur innen Forsvaret. Brevet inneholdt en rapport og et følgebrev, adressert til selskapets adresse på Sandaker i Oslo.

- Det var dette brevet, sammen med en lengre rapport om saken det gjaldt. Det er klassifisert som unntatt offentlighet, den svakeste formen for gradering i Forsvaret. Det er likevel hemmelig de neste fem årene, sier daglig leder Wilhelm Joys Andersen i E-tjenesten SA til ABC Nyheter.

Saken ble først kjent da en bekjent av Andersen, bloggeren og tvitreren Ida Jackson (virrvarr) tvitret om det.

- Hyggelig å bli inkludert

Andersen sier at de umiddelbart tok kontakt med avdelingen som sendte ut brevet.

- Ja, det første jeg gjorde var å sende deres saksbehandler en e-post der vi forklarte at det var hyggelig at de ville inkludere oss i saksbehandlingen, men at vi arbeider med elektroniske tjenester, ikke etterretningstjenester, sier han.

Andersen makulerte rapporten slik han ble bedt om av Forsvarets saksbehandler, men vil beholde følgebrevet som en suvenir. Han er sjokkert over at feiladresseringen har sluppet gjennom.

- Det at hemmelig informasjon ender hos folk som ikke skulle hatt den, viser at man kan bygge så sikker programvare og prosesser man vil, men det svakeste leddet er alltid menneskelig svikt. Det er en problemstilling vi også står overfor i vårt arbeid. Programvaren skal være sikker, men du vet aldri på hvilken måte brukerne vil bli uforsiktige, sier Andersen.

Fikk spionsøknad

Det er ikke sikkert det blir siste gang Andersen må la seg sjokkere. Senest i dag fikk firmaet tilsendt en jobbsøknad til E-tjenesten operative avdeling. Da tok også Andersen kontakt og sa fra at det var en feiladressering.

I Forsvaret fikk KKIS, avdelingen som sto ansvarlig for utsendelsen av dokumentet, noen hektiske arbeidsdager.

- Denne saken er oppdaget her for en stund siden, og ble meldt tjenestevei slik at dette ikke skal skje igjen. Det er rett og slett en rutinesvikt, vi skal gå våre egne rutiner etter i sømmene og sørge for at ikke noe liknende skjer i framtiden, sier kommunikasjonsrådgiver Sara Engan Johansen til ABC Nyheter.

- Flaks

Sikkerhetsoffiser på KKIS, Espen Olsen, mener det var heldig at dokumentene som ble sendt ut ikke hadde høyere gradering. Om informasjonen hadde vært konfidensiell, en av de høyere graderingene i militæret, ville den vært sendt som rekommandert post. Selv da hadde dataguru Andersen fått lov til å hente den ut, som adressat.

- Selskapet ligger allerede i systemet, så det kan være en datafeil som er skyld i dette. Det var flaks at det ikke var høyere gradering enn det var, sier han.

Personvernpolicy