- Kan redde millioner

KAN REDDEA: Sørafrikanske pasienter venter på behandling på et tuberkulosesenter i Khayelitsha, på sørvestkysten av Sør-Afrika dagen før Verdens tuberkulosedag, 24. mars 2009. Leger uten grenser mener milloner av liv kan reddes med bedre diagnosemetoder. (Foto: Scanpix)
KAN REDDEA: Sørafrikanske pasienter venter på behandling på et tuberkulosesenter i Khayelitsha, på sørvestkysten av Sør-Afrika dagen før Verdens tuberkulosedag, 24. mars 2009. Leger uten grenser mener milloner av liv kan reddes med bedre diagnosemetoder. (Foto: Scanpix)

<pHvert minutt dør fire mennesker av tuberkulose, ni millioner smittes hvert år. Leger uten grenser legger mye av skylden på dårlige diagnosemetoder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tuberkulose er et alvorlig globalt helseproblem og en utfordring også i Norge. På verdensbasis dør 5000 mennesker hver dag av sykdommen. Tirsdag markeres Verdens tuberkulosedag.

Den mest brukte diagnosemetoden for tuberkulose (TB), mikroskopisk analyse av opphostinger, er over 100 år gammel. Det finnes nyere tester, men de er for tungvinte og dyre til å bruke i fattige land, der det store flertallet av TB-pasienter lever.

- Det vi trenger er tester som er enkle å benytte, enkle å ta med seg og som man ikke er avhengige av infrastruktur for å ta i bruk, sier Lars Schwed Nygård i Leger uten grenser til ABC Nyheter.

Jotindra Singh (65) venter på gratis TB-behandling utenfor et legekontor i den indiske byen Siliguri 24. mars. (Foto: Scanpix)Jotindra Singh (65) venter på gratis TB-behandling utenfor et legekontor i den indiske byen Siliguri 24. mars. (Foto: Scanpix)

- Det må være noe som man kan analysere i en feltsituasjon, fortsetter han.

Mikroskoptesten er ikke bare gammeldags, den er ifølge Leger uten grenser upålitelig - gir positiv diagnose hos kun halvparten av dem som faktisk er smittet - og gir ikke informasjon om hvilken type TB pasienten lider av. Dette betyr at pasienter begynner med behandling uten å ha fått en fullgod diagnose, eller enda verre, ikke får behandling selv om de er syke.

På Verdens tuberkulosedag etterlyser Leger uten grenser at myndigheter i den rike delen av verden tar ansvar, slik at ikke millioner fortsetter å dø av en sykdom som kan behandles.

- Det som trengs er finansiering til alternativ forskning, for eksempel The Drugs for Neglected Diseases Initiative som jobber med å utvikle medisiner til forsømte sykdommer, sier Nygård.

- Er forskning på TB nedprioritert fordi sykdommen ikke utgjør et stort problem i rike land?

- Det er dét det ser ut som for oss. Vi synes det er klart og tydelig når den mest brukte diagnose er 100 år gammel. Dette er en sykdom som er et enormt problem i u-land. Her må prioriteringenes rettes opp, sier han.

Resistens mot dagens medisiner

Ifølge Den internasjonale tuberkuloseunionen er de to største utfordringene når det gjelder tuberkulosekontroll globalt sammenfall av TB og hiv, samt problemet med økende resistens mot dagens medisiner.

- Dette er store utfordringer som gjør det ekstra vanskelig å behandle TB i dag, sier professor Don Enarson fra Den Internasjonale tuberkuloseunionen i en pressemelding.

Han deltar i dag på en konferanse i Oslo i regi av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Norsk sykehus- og helsetjenesteforening, Norges Røde Kors og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, hvor han skal snakke om globale utfordringer i tuberkulosekontroll.

- Utfordringene bidrar til at den eneste løsningen på tuberkuloseproblemet i fremtiden er en ny tuberkulosevaksine, da BCG ikke lenger gir god nok nytte, sier Enarson i pressemeldingen.

Også Lars Schwed Nygård i Leger uten grenser mener arbeidet med en ny vaksine er viktig, men at rask diagnose er vel så viktig og noe som kan tas i bruk raskere:

- Det ene utelukker ikke det andre. Vi må også tenke på de som faktisk har sykdommen i dag. Det å kunne diagnostisere tidlig er også noe som begrenser spredningen.

- Vi trenger noe som kan brukes nå, sier han til ABC Nyheter.

307 tilfeller i Norge

Selv om det store flertallet av tuberkuloserammede lever i u-land, forekommer smitte også i Norge.

I 2007 ble det meldt 307 tilfeller av sykdommen her i landet. Av disse pasientene hadde 263 tuberkulose for første gang, mens 44 hadde hatt tuberkulose tidligere. 79 prosent hadde fått smitten utenfor Norge.

Formålet med konferansen som arrangeres i Oslo tirsdag er å øke kunnskapen om tuberkulose i fagmiljøene, samt redusere stigma av personer som er rammet av sykdommen. I denne forbindelse lanseres brosjyren ”Du blir frisk av tuberkulose”, som er utarbeidet i samarbeid mellom pasienter og helsepersonell, og inneholder råd og vanlige spørsmål om diagnosen.

Personvernpolicy