Over 120.000 menn kan ha blitt seksuelt misbrukt

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pFem prosent av alle norske gutter og menn har blitt misbrukt en eller flere ganger. Det sier prest som har forsket på overgrep i kristne miljøer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om lag fem prosent av alle voksne menn har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn. Og om lag ti prosent av jentene har vært utsatt for overgrep som barn, og da mener jeg alvorlige overgrep, sier presten Reimunn Førsvoll til TV 2. Han har forsket på seksuelle overgrep i kristne miljøer i flere år.

Førsvoll mener det i tillegg foreligger store mørketall, både innenfor og utenfor de kristne miljøene. Han tror større åpenhet er nødvendig for å få mørketallene opp i dagen.

Forskeren Torbjørn Herlof Andersen har skrevet bok om ofre for overgrep i kristne miljøer. Han mener det er en stor utfordring å bryte tausheten.

- Tausheten er et kardinalkjennetegn ved en overgrepssituasjon, at man ikke kan snakke om det. Det å bryte tausheten og begynne å snakke om det slik at overgrepet på en måte blir virkelig, er et første skritt på veien mot en annen type fortelling om en selv, sier Andersen til TV 2. (©NTB)

Personvernpolicy