- Afghanistan viktigst for Nato

TALTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre talte i Oslo militære samfund mandag ettermiddag. Arkivfoto: Scanpix.
TALTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre talte i Oslo militære samfund mandag ettermiddag. Arkivfoto: Scanpix.

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Nato viser sin relevans med krigen i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste uke avholdes Nato-toppmøtet i Strasbourg og Kehl. Arrangementet er historisk, ikke bare fordi alliansen fyller 60 år, men også fordi Frankrike har søkt om fullt medlemskap i organisasjonen. Charles de Gaulle trakk i sin tid Frankrike ut av den militære delen av Nato, men president Sarkozy har bestemt seg for at tiden er inne for en retur.

Mandag holdt utenriksminister Jonas Gahr Støre sin årlige tale for et fullsatt Oslo Militære Samfund, med Kong Harald og Dronning Sonja tilstede i salen. I sin tale til forsamlingen prøvde utenriksministeren å forklare hvorfor Nato fortsatt er relevant, hvorfor det er viktig for Norge å være med, og hvor han tror Nato vil bevege seg i fremtiden.

Les hele talen her.

- Afghanistan viktigst

Afghanistan var naturlig viet mye plass i talen, og utenriksministeren gikk langt i å peke på de mange problemene man står overfor. Han understreket viktigheten av bedre koordinering av den internasjonale innsatsen, ikke minst på sivil side.

Han pekte på at mange av de samme landene som etterlyser bedre militær koordinering gjør lite for å samordne alle bistand til landet, og at dette medfører et utstrakt sløseri med penger, og at man mister oversikten over hva pengene faktisk går til.

- Det er i sannhet et paradoks. For jeg vet ærlig talt ikke hva som er mest alvorlig. 40 ulike stater med ulike bistandsstrategier – der så mye som 80 % av støtten går utenom afghanske kanaler og der det knapt kan gjøres regning for bruken av mellom en halv og en milliard dollar – det er saktens ikke noe kraftfullt bidrag til effektiv bistand, sa Støre.

Men han la også vekt på at Natos innsats i Afghanistan i aller høyeste grad er med på å skape sikkerhet – også i Europa og Norge.

Bredt fokus

- Det vi i alle fall ser – når Nato-jubilanten nå runder 60 år – er hvordan Afghanistan viser at sikkerhetspolitikk også handler om utviklingspolitikk, statsbygging og demokratibygging. Og at alt dette er i høy grad relevant innsats for vår egen trygghet hjemme.

Selv om Natos suksess i Afghanistan er viktig, så er det heller ikke alfa og omega, mener Støre.

- Det illustrerer at Nato er en del av løsningen, men heller ikke mer. Dermed skulle det også være klart at Natos skjebne som allianse ikke kan knyttes så tett til utfallet i Afghanistan som det har vært hevdet. Nato står eller faller ikke med innsatsen i Afghanistan. Men Nato har gått inn i den nye tid med dette engasjementet. Og vi har til hensikt å lykke, understreket han.

Nato og Russland

Fokuset på nordområdene har siden den kalde krigens slutt sett ut til å minke innad i Nato. De siste års utvikling, der russiske bombefly stadig oftere trener langs norskekysten har nok endret dette noe, sammen med den russiske intervensjonen i Georgia i fjor sommer. Likevel er ikke det militære fokuset på nordområdene endret betydelig siden det russiske forsvaret lå med brukket rygg. Det tror ikke utenriksministeren nødvendigvis er galt.

- Den kalde krigens slutt har ikke opphevet alle tidligere utfordringer. Vi har fortsatt det asymmetriske forholdet til vår nabo Russland – altså det forhold som beskriver et lite land som nabo til en stor og ikke alltid fullt ut forutsigbar nabo. Det er en realitet, selv om vi noterer god fremgang i det bilaterale samarbeidet, sa Støre og fortsatte:

- Nettopp i en tid da så mye berettiget fokus er mot Afghanistan, er vår hensikt å bidra til å synliggjøre Alliansens vedvarende relevans i alle dens regioner.

- Jeg har snakket om dette før i denne sal, om de tre ”driverne” for utviklingen i nord: Russlands utvikling, utviklingen av energiprovinsen i nord og klimaendringene. La oss legge til en fjerde ”driver”: Det nye fokus på utviklingen i Arktis. Samlet sett har vi et bilde av en region i sterk utvikling – der noe ligger fast og der nye muligheter og utfordringer kommer til, sa Støre.

- Ikke grunn til uro

- Budskapet til våre allierte om nordområdenes betydning er ikke et urovarsel. Det er ikke en melding om at Norge ser sin sikkerhet truet, at vi roper på Nato.

De siste årene har antallet Nato-medlemmer økt kraftig. Neste uke skal to nye land bli medlemmer, Kroatia og Albania. I fjor ble det regelrett krangling om medlemskapet til Macedonia som ble stoppet av Hellas. Det vakte oppsikt, ikke minst fordi det viste hvor sterk makt et eksisterende Nato-land har overfor resten av medlemmene. Ifølge Støre fører utvidelsen av Nato til at land som tidligere hadde bruk for sikkerhet, som landene på Balkan, nå blir bidragsytere til sikkerhet utover sine egne grenser.

Personvernpolicy