– USA vil parkere Karzai på sidelinjen

SVEKKET TILLIT: Karzais tidligere støttespillere har mistet tålmodigheten med hans manglende evne og vilje til å slå ned på vanstyre og korrupsjon og vil derfor ta saken i egne hender. FOTO: Scanpix
SVEKKET TILLIT: Karzais tidligere støttespillere har mistet tålmodigheten med hans manglende evne og vilje til å slå ned på vanstyre og korrupsjon og vil derfor ta saken i egne hender. FOTO: Scanpix

<pUSA har mistet troen på Hamid Karzai. Nå vil de parkere den afghanske presidenten på sidelinjen og plassere sin egen mann i hans administrasjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om å omgå Hamid Karzai er en del av president Barack Obamas nye Afghanistan-strategi og har støtte blant USAs europeiske allierte, skriver The Guardian.

– Makten må spres. Vi trenger noen ved siden av Karzai, en form for administrasjonssjef som kan få ting gjort, som vi ser på som pålitelig og som det afghanske folk kan holde ansvarlig, sier en høytstående europeisk tjenestemann til den britiske avisen.

Vanstyre

Karzais tidligere støttespillere har mistet tålmodigheten med hans manglende evne og vilje til å slå ned på vanstyre og korrupsjon og vil derfor ta saken i egne hender.

– Karzai leverer ikke varene. Dersom vi skal støtte hans regjering, må den drives på en skikkelig måte slik at det blir mindre og ikke mer korrupsjon. Omfanget av korrupsjonen er i dag skremmende, sier en diplomat til The Guardian.

Selv om vestlige giverland skulle ønske å skifte ut Karzai som president, har de innsett at det trolig er få om noen gode kandidater som kan utfordre ham i høstens valg.

– Ingen kan være trygg på at en annen ikke vil bli ti ganger verre, sier en diplomat til The Guardian.

Norgesvenn

Hvem som kan være aktuell som ny «administrasjonssjef» i Kabul, er ikke kjent. Et navn som til stadighet dukker opp, er imidlertid norgesvennen Hanif Atmar.

Atmar har rett nok en mørk fortid som agent i det hemmelige politiet Khad under Sovjetunionens okkupasjon. Khad samarbeidet tett med KGB og anklages for å ha torturert og drept tusenvis av afghanere.

På 1990-tallet jobbet Atmar for norske hjelpeorganisasjoner, og siden 2002 har han sittet i Karzais regjering, nå sist som innenriksminister. I motsetning til mange av de øvrige statsrådene ansees han ikke for å være korrupt.

Karzai misliker

Karzai misliker sterkt ryktene om at han selv skal plasseres på sidelinjen og gir neppe slipp på makt uten kamp.

I forrige uke anklaget han en ikke navngitt utenlandsk regjering for å ville svekke den afghanske regjeringen.

– Det er ikke deres jobb. Afghanistan kommer aldri til å bli et lydrike, sa Karzai, med klar adresse til Washington.

President Barack Obama kommer neppe direkte inn på Karzais rolle når han om kort tid legger fram sin nye Afghanistan-strategi, men detaljene skal presenteres under den store Afghanistan-konferansen i Haag 31. mars.

Taliban-forhandlinger

Flere av punktene er alt kjent, som at USA ønsker å bygge opp den afghanske hæren fra 65.000 til 230.000 soldater. Politistyrken, som i dag teller 80.000 mann, skal også utvides.

USA vil også trappe opp den sivile bistanden til landet og åpne for forhandlinger med moderate elementer i Taliban.

– Ledende talibanfolk kan bli fjernet fra FNs svartelister for å få i gang dialog, og fanger kan bli satt fri, sa USAs avtroppende ambassadør William Wood i et intervju med The Observer i helgen. (©NTB)

Personvernpolicy