Evangelist kan ha forgrepet seg på flere

INNRØMTE OVERGREP: Pastoren var i mange år tilknyttet pinsemenigheten, og han dro flere ganger til Brasil for å hjelpe gatebarn. Han har senere innrømt å ha forgrepet seg på ett av dem. FOTO: Privat
INNRØMTE OVERGREP: Pastoren var i mange år tilknyttet pinsemenigheten, og han dro flere ganger til Brasil for å hjelpe gatebarn. Han har senere innrømt å ha forgrepet seg på ett av dem. FOTO: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pInnrømte to forhold i forrige uke - flere kan ha blitt misbrukt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere pastor innrømte overgrep mot to gutter i forrige ukes Haugesunds avis. Guttene skal ha vært mellom ti og tolv år gamle da overgrepene begynte, sent på 80-tallet, skriver avisa.

En av guttene skal ha vært et brasiliansk gatebarn pastoren møtte under et prosjekt han selv drev, mens det andre overgrepet stammer fra Haugesundsområdet på 80-tallet.

Pastoren har vært etterforsket for overgrepet i Haugesundsområdet, men saken ble henlagt fordi den var foreldet.

Nå har flere i det kristne miljøet antydet at omfanget av overgrepene kan være langt større enn antatt. Flere har meldt seg til avisen med historier om overgrep.

Politiet i Haugaland og Sunnhordland har etterforsket mannen for tilsammen fem overgrep.

To av dem har blitt henlagt på grunn av foreldelsesfristen, som ifølge politiet er på femten år i slike saker. Tre andre er henlagt på grunn av bevisets stilling. Politiadvokat Brita Lysaker bekrefter at politiet har etterforsket fem anmeldelser mot pastoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem konkrete saker

- Hvis vi har mistanke om overgrep, så etterforsker vi. Vi har etterforsket alle disse sakene, men har henlagt alle sakene, sier Lysaker til ABC Nyheter.

Mannen har innrømmet å ha forgrepet seg på et brasiliansk gatebarn, og har selv flere steder på internett skrevet at han har adoptert ti eller femten barn fra Brasil. Politiet vil ikke si om disse barna har lovlig status som adoptivbarn, om de bor med ham, eller om han får besøk av disse barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er fem konkrete saker, og flere står nå fram og forteller om overgrep. Er dere fornøyde med deres eget arbeid i disse sakene?

- Ja, det er vi. Vi har behandlet de anmeldelsene som har kommet, sier Lysaker.

Sagt opp etter overgrepsbeskyldninger

Haugesunds avis har skrevet at flere skal ha ha kjent til at pastoren har figurert i flere overgrepssaker, og pinsemenighetens etiske råd sa opp mannen fra sin stilling i menigheten i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ragnhild Instabø er leder i det etiske rådet. Hun forteller at barnevernet har vært inne hos familien.

- Med den bakgrunnen han har er det en gruppe mennesker som tror på ham, men vi har en grunnholdning at vi går for den svakeste part, og det har har gjort at vi ikke har tillit til ham,sier Instabø.

Hun håper nå at denne saken vil gi flere barn trygghet til å stå fram og fortelle om overgrep.

- Det er vanskelig for de som utsettes for dette, for de sliter med skam og skyldfølelse. Jeg har selv snakket med damer oppi 70-årene som endelig tør å snakke om overgrep de ble utsatt for som barn.

- Heller dø enn bo hos pastoren

Gatebarnet Paulo har flere ganger vært på besøk hos pastoren i Norge, og er en av barna pastoren adopterte, og som han har innrømmet å ha forgrepet seg på.

TV2 vil i kveld sende dokumentaren der de forteller hans historie. Paulo sitter i dag i et brasiliansk fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville ha foretrukket å fortsette på gata fremfor å gjennomgå det jeg har gjennomgått. Jeg vil gå enda lenger: Jeg ville heller ha dødd på gata enn å ha gjennomgått det jeg har gjennomgått, sier han til kanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjent i kristne miljøer

Pastoren er svært kjent i kristne, norske miljøer. Han har arbeidet mye med brasilianske gatebarn, og på slutten av 80-tallet giftet han seg med en brasiliansk kvinne, og adopterte til sammen minst ti gatebarn.

Han skrev senere bok om møtet med disse barna i slummen i den brasilianske storbyen Saõ Paolo.

ABC Nyheter har vært i kontakt med en av guttene mannen har tilstått å ha forgrepet seg på. Han er kritisk til at pastoren har fått slippe til og forsvare seg i mediene, og håper han nå vil etterforskes av politiet.

Mannen ønsker å være anonym, men forteller at han først traff pastoren da han var omreisende kristenkjendis i Maran Ata-bevegelsen. Han forlot senere denne menigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innrømmer overgrep

Haugesunds avis snakket med pastoren, som i dag er 53 år gammel.

- Det kan nok diskuteres innhold og alvorlighet i det som skjedde, men et overgrep er et overgrep, og jeg legger meg flat. Det skulle ikke ha skjedd, sa han til avisa.

Avisen beskriver videre hvordan pastoren ble sendt til terapi hos psykologen Thore Langfeldt.


- Langfeldt konkluderte ganske raskt med at jeg hadde kontroll, og at dette var forhold jeg hadde klart å legge bak meg, sier han til avisa.

- Han legger skylda på barna

Det opprører mannen som anmeldte pastoren for overgrep, og som sammen med en venn sørget for at pinsemenigheten sparket mannen.

- Han har aldri beklaget noe, og jeg ser at han også her forsøker å legge skylda over på barna. Han beklager bare nå, når føttene hans holdes mot ilden, sier mannens norske offer.

Mannen, som i dag er i 40-årene, forteller hvordan hans oppvekst etter møtet med pastoren var svært preget av skyldfølelse. Det var først da han fikk egne barn som kom opp i samme alder at han fikk en reaksjon, og valgte å fortelle pinsemenighetens etiske råd hva han hadde vært utsatt for.

Det er ikke kjent om mannen har vært innblandet i andre, liknende forhold. Politiet i Haugaland og Sunnhordland har så langt ikke villet kommentere saken