SV vil avvikle friskoler

SVs radikale forslag om å avvikle pedagogiske alternativer får ingen konsekvenser, sier Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell.
SVs radikale forslag om å avvikle pedagogiske alternativer får ingen konsekvenser, sier Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSV vil avvikle pedagogiske og religiøse alternativer til den offentlige skolen. Men dette betyr ingenting i praksis, ifølge kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På landsmøtets siste dag vedtok landsmøtet et dissensforslag som krever at «pedagogiske og religiøse alternativer på sikt avvikles. De som har behov for alternativ pedagogikk skal få det i den offentlige skolen».

Dissensen ble vedtatt med knapt flertall, og vakte stor oppsikt på landsmøtet. Flere profilerte SV-ere rister på hodet av forslaget, men ønsker ikke å kommentere det åpent.

- Dette er et katastrofevedtak, sier en sentral SV-kilder.

Men det er høyst uklart hva forslaget betyr.

Offentlige rammer

Forslaget innebærer at skoler som driver pedagogiske alternativer, som for eksempel Steinerskolen, skal inn under offentlig regi.

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell, som sier dette ikke vil føre til en ny praksis fra regjeringen.

- Regjeringens politikk ligger fast, og så har vedtatt et program som sier at en private alternativer skal være i offentlige rammer, sier Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin avslutningstale til landsmøtet sa SV-leder Kristin Halvorsen at vedtaket betyr at SV ønsker å endre vilkårene for elever på skolen.

- Vi har et ønske om at alle barn møtes i den offentlige skolen. Det betyr at vi ser for oss at elever på Steinerskolen og Montessoriskolen slepper å betale skolepenger, sa Halvorsen.

- Dette får ingen praktiske konsekvenser, men understreker at SV er sterkt skeptiske til privatskoler, sier Solhjell.

Statlige religiøse skoler?

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har tidligere vedtatt at det strider mot menneskerettighetene å nekte barn å gå på religiøse skoler.

Solhjell mener forslaget innebærer en skjerping av partiets skepsis mot privatskoler.

- Dette er en ytterligere understreking av SVs skepsis mot privatskoler, sier Solhjell.

- Hvordan ser du for deg at dette forslaget harmonerer med menneskerettighetene dersom ikke staten selv skal gå inn og drive religiøse skoler?

- Som sagt, regjeringens politikk på dette området vil bestå inntil videre. Så er det SV sitt mål om å avvikle religiøse skoler på litt sikt. Men dette skal skje innenfor menneskerettighetene, sier Solhjell.