Avis: – USA vil ha Taliban med i politisk arbeid

PÅ VEI UT: USAs ambassadør i Afghanistan, William Wood. Foto: Scanpix.
PÅ VEI UT: USAs ambassadør i Afghanistan, William Wood. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSA forsøker å trekke talibanbevegelsen med i den politiske prosessen i Afghanistan. Amerikanerne er villige til å vurdere om den islamistiske militsen bør få danne sitt eget parti.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med den britiske søndagsavisen The Observer, sier USAs avtroppende ambassadør i Kabul William Wood at amerikanerne har en politisk så vel som en militær strategi i Afghanistan. De har tenkt tanken om at kandidater fra Taliban kan få stille til valg, opplyser han.

– Andre ideer som drøftes er å endre den afghanske grunnloven som ledd i mulige forhandlinger. Ledende talibanfolk kan bli fjernet fra FNs svartelister for å få i gang dialog, og fanger kan bli satt fri, het det videre i intervjuet.

– Utspillet vil vekke bekymring blant allierte som sliter med å henge med i de raske endringene i USAs politikk, framholder The Observer. Europeiske NATO-land vurderer for tiden amerikanske anmodninger om at de må sende flere soldater til Afghanistan.

Ambassadør Wood slår fast at «opprør, i likhet med andre kriger, tar slutt når partene kommer til enighet». USA er ikke villig til å gi Taliban direkte makt eller la geriljaen få et eget område i Afghanistan, men partipolitisk arbeid er en annen sak, sier han. (©NTB)