Et Nøtte-Valhall i Guatemala

Nyttige nøtter: - Makadamienøttene gir proteiner, merinntekter og fanger CO2, smiler Emilia Gottschamer. Alle fotos: Thomas Vermes
Nyttige nøtter: - Makadamienøttene gir proteiner, merinntekter og fanger CO2, smiler Emilia Gottschamer. Alle fotos: Thomas Vermes

<pOdins hall har gitt navn til en makadamia-nøttegård som skal lette både sult- og klimakrise.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYTTIGE NØTTER

Makadamiaen bærer nøtter med det høyest kjente innholdet av nyttige proteiner.

Makadamienøttene stammer fra Australia. Dyrking spredte seg så til Hawaii og California.

Kilde: Wikipedia.

San Miguel Dueñas, Guatemala (ABC Nyheter): Et Valhall-skilt her, i frodige åser og stekende hete i Mellom-Amerika?

Så sannelig. Den støvete gårdsveien fører opp til en spesiell gård drevet av et spesielt ektepar.

Norge, California, Guatemala

- Onkel Gerhard var norsk skipper, derav navnet, forklarer Lawrence Gottschamer, eller Lorenzo som han nå kaller seg.

Han var brannmann i Redwood City utenfor San Francisco inntil jobben påførte ham rygg- og brannskader som gjorde ham uføretrygdet som 32-åring.

Så møtte han sin Emilia, en innfødt guatemalteca.

Vil fikse klima og sult

Makadamier på Valhall-gården.Makadamier på Valhall-gården.

Sammen har de siden 1982 dyrket eksklusive og økologiske makadamianøtter her – i én bestemt hensikt.

Å gjøre verden til et bedre sted å leve, ikke minst for fattige urfolk som utgjør majoriteten i Guatemala og andre latinamerikanske land.

Det de har satt seg fore med sitt Valhalla Experimental Farm, er intet mindre enn å hjelpe fattige urfolk til bedre ernæring og arbeidsplasser, gjenskoging der skogene er hogd ned - og å motvirke klimakrisen.

- Fanger masse CO2

- Vi er overbevist om at verden står foran en klimakatatrofe. Vitenskapen kan ikke bevise at en bil har krasjet før den har krasjet. Men vi vet dette, sier han og forklarer den steinharde og kostbare nøttens fordeler:

- Makadamiaen er en CO2-fanger av rang, sier Lorenzo idet han viser rundt på finca’en, gården.

- 4-4,5 kilo nøtter med hardt skall gir 1 kilo nøttekjøtt. 23 prosent av resten, skallet, består av karbon som blir bundet opp. Det er karbonet som gjør skallet så hardt, forklarer han.

Råtner ikke

Lorenzo Gottschamer gikk fra brannslukking til idealistisk nøttedyrking.Lorenzo Gottschamer gikk fra brannslukking til idealistisk nøttedyrking.

Karbonet forblir fanget også når nøttene er plukket.

- På 30 år har jeg ikke sett ett eneste skall råtne, sier Lorenzo, og legger til:

- Så er det fenomenalt brensel.

Proteiner til fattige unger

Ved siden av klimaeffekten ekteparet prøver å bidra til, hjelper gården fattige urfolk med stiklinger så de kan dyrke makadamietrær.

Det gir dem bedre ernæring, godt brensel og bedre muligheter til å få gode priser på markedet hvis de vil selge avlingene, skal vi tro Emilia.

- Vi har gitt urfolk 300.000 trær. Dyrking og foredling gir arbeidsplasser og inntekt, forteller Lorenzo.

- Før gikk barna på skolen på tortilla (mais-pannekake, journalistens anm.) og en kopp kaffe. Med makadamia i maten får de en masse nyttige proteiner, legger Emilia til.

Beholder gen-mangfold

Valhalla-prosjektet er opptatt av å opprettholde et stort genetisk mangfold for å kunne velge det aller beste materialet til foredlingen de har holdt på med i en mannsalder.

- Jeg er makadamiens Hitler, flirer Lorenzo og forteller:

- På disse årene har vi sådd 2 millioner frø, valgt ut 1500 trær og sitter igjen med 300 varianter på våre 3,5 hektar. Naboen har seks sorter på 16 hektar.

Vil legge til verdier

Ekteparet på fincaen samarbeider med lokalbefolkningen for å bedre verdiskapingen og dermed inntektene og levestandarden.

De har for lengst funnet ut at tesen som ellers gjelder, at fattige landsens folk i u-land skal selge råvarer, ikke vil gi mer velstand.

- Vi videreforedler nøttene til smør, mel, sjokolade og kosmetikk. Det tok meg 20 år å utvikle en fullstendig ren nøtteolje uten kjemikalier, som kosmetikkindustrien nå bruker i sine anti-aldringskremer, sier Lorenzo.

Fra coyote til orgasme

Han sammenlikner med et annet typisk produkt i Guatemala, kardemomme.

- Den fattige indianeren sliter vettet av seg for å bære en 50-kilos sekk med kardemomme opp til veien. Så blir han flådd av en coyote av en oppkjøper som gir lite eller ingenting i betaling.

- Vi vrir hodet for å finne på noe bedre. Vi kjøper inn økologisk sjokolade fra Costa Rica som vi smelter utenpå kardemommen. Resultatet blir det vi kaller «oral orgasme» sier Lorenzo og rekker fram sine spennende lekkerbiskener som selges for meget god pris i den enkle utsalgsboden på gården.

Personvernpolicy