Fra barrikadene til Løvebakken

NYE STEMMER: Snorre Valen, Audun Lysbakken, Trond M. Sæterhaug og Kirsti Bergstø kommer til å sette et tydelig preg på SV i neste stortingsperiode. Foto: Lars Inge Staveland
NYE STEMMER: Snorre Valen, Audun Lysbakken, Trond M. Sæterhaug og Kirsti Bergstø kommer til å sette et tydelig preg på SV i neste stortingsperiode. Foto: Lars Inge Staveland
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe er unge, radikale og vil erstatte SV-tungvekterne på Stortinget. Neste generasjons SVere kan ikke bare stå på barrikadene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
CV

Trond M. Sæterhaug (30)

Toppkandidat for Nord-Trøndelag SV.

Halvgått lærerutdanning.

Har erfaring fra Klassekampen, og som organisasjonsekretær i Sosialistisk ungdom (SU).

Kirsti Bergstø (27)

Toppkandidat fra Finnmark SV. Leder av SU fra 2006-2008

Utdannet barnevernspedagog fra Høyskolen i Finnmark.

Snorre Valen (24).

Toppkandidat fra Sør-Trøndelag SV.

Komiteleder for utdanning i Sør-Trøndelag fylkesting.

BERGEN (ABC NYHETER): Flere av SV sine mest toneangivende politikere takker for seg etter denne perioden. Øystein Djupedal, Inge Ryan, Ågot Valle, Olav Gunnar Ballo og Rolf Reikvam forlater toppolitikken.

Inn kommer en ny generasjon politikere som vil forme partiet i opposisjon eller regjeringsposisjon etter valget.

Fra henholdsvis Nord- og Sør-Trøndelag kommer Trond M. Sæterhaug (30) og Snorre Valen (24). Tidligere leder i Sosialitisk ungdom (SU), Kirsti Bergstø (27), topper partiets Finnmark-liste.

Vil endre partiet

Valle og Reikvam blir erstattet av de mer kjente SV-profilene Audun Lysbakken og Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell.

Dersom partiet får inn like mange stortingsrepresentanter som i 2005, vil gjennomsnittsalderene gå drastisk ned i partiet.

ABC Nyheter treffer Sæterhaug, Valen og Bergstø under partiets landsmøte i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre tror bestemt at deres samlede inntreden vil sette et tydelig preg på partiet.

- Vi må tenke på flere ting

I motsetning til veteranene de erstatter, må de tre være både SV-ideologer og ansvarlige representanter for et regjeringsparti fra første dag på Stortinget.

- De satt i opposisjon og hadde det trivelig. Jeg synes det er trivelig å sitte i posisjon, sier Valen, som selv har erfaring fra bystyret i Trondheim.

Trond Sæterhaug tror også unge SVere må tenke på hvordan politikken kan settes ut i praksis.

- Vi må tenke på flere ting på en gang. Det er en utfordring. Vi må se helheten og må være både dyktige ideologer og realpolitikere. Realpolitikk er ikke et banneord i SV, sier Sæterhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det tok lang tid for SV å gå fra opposisjons- til styringsparti.

- Jeg mener det tok veldig lang tid for partiet å venne seg til at det faktisk var mulig å gjennomføre politikken i regjering, sier Sæterhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan lære av Frp

Selv om SV sliter på meningsmålingene, tror han partiet kan tredoble oppslutningen fra det katastrofale kommunevalget i 2007.

- Vi har erfaring og potensiale til å bli et mye større parti. Jeg tror vi har mulihget til å nå 20 prosents oppslutning, sier Sæterhaug.

Snorre Valen vil bidra til å rendyrke partiets profil, og mener også at partiet kan lære av erkefiendene i Frp.

- Jeg synes det er viktig at folk vet hva vi står for. Der er Frp flinke. Alle vet hva Frp mener om konkrete saker. Der kan vi lære, sier Valen.

Årets landsmøte handler om å tydeliggjøre SVs standpunkter. Partiet går krystallklart mot oljeboring i Lofoten, de vil ha soldatene hjem fra Afghanistan og satser hardt på likelønn.

- Ikke ute etter bråk

I likhet med et samlet landsmøte, stiller de tre stortingskandidaten stiller seg hundre prosent bak partiledelsen i de viktige sakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Flere vil nok plassere meg, Kirsti og Trond på venstresida i SV. Nå skal vi få istand en større sammenheng mellom ideologi og politikk, sier Valen.

- Jeg har ingen planer om å være en typisk SV-representant fra Sør-Trøndelag som alltid er ute etter å lage bråk, sier Valen.

Han ble landskjent ved forrige landsmøte, da Øystein Djupedal truet med å sette en stopper for hans politiske karriere dersom han stemte på Ingrid Fiskaa i nestlederstriden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valen ønsker å fylle en plass som en mer offensiv politiker enn toppledelsen.

- Jeg er ung, offensiv og kan si ting som Kristin Halvorsen eller Audun Lysbakken ikke kan si, mener Valen.

Ønsker rendyrking

Tidligere SU-leder Kirsti Bergstø tror generasjonskiftet vil føre partiet i en mer ideologisk retning.

- Jeg tror at SV vil få et tydeligere ideologisk grunnlag med oss på plass. Vi ønsker å bygge samfunnet på nytt, sier Bergstø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vil styrke SV gjennom å etablere tettere bånd mellom aktivister og Stortinget.

I likhet med nestleder Audun Lysbakken tror også Bergstø at det blir viktigere å rendyrke SVs egne saker.

- Jeg mener SV kanskje kan bli tydeligere på det som er de reelle forskjellene mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Bergstø.