Spår at Fogh går av til uken

ADJØ: Er dette Anders Fogh Rasmussens svanesang som dansk statsminister. Foto: Scanpix.
ADJØ: Er dette Anders Fogh Rasmussens svanesang som dansk statsminister. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDanmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen går av til uken for å posisjonere seg for toppjobben i NATO, spår opposisjonspolitikeren Svend Auken. Han viser til brå og uventede endringer i Foghs planer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fogh har ifølge Jyllands-Posten på kort varsel avlyst et møte i Folketingets Europautvalg der han skulle orientere om det nyss avholdte toppmøtet i EU, og reiser overraskende til Estland for å motta en orden. Det er påfallende, mener Auken som leder Europautvalget.

Den sosialdemokratiske politikeren tror reisen til Estland er en avledningsmanøver for å trekke oppmerksomheten bort fra forarbeidet til valg av ny generalsekretær i NATO. – Min konklusjon er at det er gode sjanser for at Fogh blir innstilt til denne stillingen, sier Auken.

– Flere andre medlemmer av Europautvalget syns i likhet med Auken at det er underlig at Fogh avlyser EU-orienteringen, som vanligvis holdes like etter et toppmøte, het det på Jyllands-Postens nettsider lørdag. Fogh vil ikke selv bekrefte at han vil bli NATO-sjef.

Generalsekretæren er NATOs øverste politiske leder, og utpekes tradisjonelt blant europeiske politikere mens den militære øverstkommanderende er amerikaner. Dagens generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer skal gå av rundt midten av 2009. (©NTB)