Mordet i Road Hill House

<pEn sann historie som har alle ingrediensene til et klassisk mordmysterium.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kate Summerscale: The Suspicions of Mr. Whicher - or - The murder at the Road House (eng. 302 sider, Bloomsbury Publishing)

Det siste Samuel Kent gjorde før han gikk til sengs ved midnatt 30. juni 1860 var å forsikre seg om at hele huset var låst, lukket og boltet fra innsiden. Derfor var skrekken desto større da Kent-familiens yngste sønn blir funnet drept i morgentimene dagen etter. Den skyldige måtte dermed ha befunnet seg i huset over natten. Dette betydde at det grusomme drapet var begått av en fra guttens nærmeste familie eller en av de tre kvinnelige tjenere som bodde med familien.

Mordet vakte selvsagt nasjonal oppmerksomhet, og spekulasjonene om hva som egentlig foregikk bak veggene til den tilbaketrukne familien fra middelklassen florerte vilt. Rykter om galskap i familien, opprørske tenåringer, sjalusi, ensomhet og forakt gjorde at mediene gikk amok og innpåslitne skuelystne mer enn gjerne tok seg inn på familiens eiendom. Etter noen uker med inkompetent etterforskning fra det lokale politiet, sendte til slutt myndighetene ned den myteomspunne detektiven Jack Whicher, som bidro til å skape enda mer interesse for saken.

Klassisk mordmysterium

Kate Summerscale er en prisvinnende britisk journalist og forfatter, og fikk blant annet Samuel Johnson-prisen for beste dokumentarbok for hennes arbeid med Road House-saken i «The Suspicions of Mr. Whicher».

Hun har gjort et imponerende arbeid med å gå gjennom rapporter, vitneuttalelser, avisartikler og litteratur for å gjenskape den sanne historien om hva som skjedde i Road House natten da treåringen Francis Saville Kent ble brutalt myrdet. Resultatet er en bok som ikke står tilbake for noen av de klassiske mordmysteriene i spenning, og leses lett som en kriminalroman. Summerscale beskriver epoken detaljert, og har med alt fra ords opprinnelse og hvordan offentligheten så på opprettelsen av verdens første spesialenhet for politietterforskere. Det bidrar til å male et levende bilde av samfunnet i Storbritannia i 1860.

Vi får et fascinerende innblikk i mytene rundt den nye spesialenheten og troen blant folk på detektivene spesielle evner. Kriminalhistorier og mordmysterier ble trykket i dagsavisene og fremstilte gjerne detektiven som en mann av ekstraordinær intellektuell kapasitet og observasjonsevne. Detektivarbeid var vel så mye detektivens deduksjonsevne og sylskarpe intellekt som faktisk etterforskning, slik vi senere kjenner det gjennom Arthur Conan Doyles figur Sherlock Holmes.

Men med Road House-saken fikk både politi og detektivene en ripe i lakken. I England på denne tiden ble den private sfæren i et hushold dyrket, og politiets graving i familiens forhold skapte spesielt furore. At politimenn fra arbeiderklassen kunne spørre ut de unge damene i husholdet var tilnærmet uhørt. Ordet "detektiv" kommer fra det latinske "detectus" som betyr å avdekke, og den opprinnelige "detektiven" var demonen Asmodeus, som kunne ta av takene på husene til folk for å spionere på deres indre liv. Mediene selv var ikke mindre frimodige i sin dekning av saken, og spekulasjonene gikk i alle retninger.

The suspicions of Mr. Whicher er skrevet som en helstøpt kriminalroman. Skal man først lese klassisk krim til påsken kan man jo like gjerne lese en sann historie som er vel så spennende som det noen kunne diktet opp.


Boka er ikke oversatt til norsk, men er tilgjengelig i pocketutgave i de større bokkjedene.

Personvernpolicy