Nordirske ungdommer vil ikke slåss

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Unge i Nord-Irland er ikke interessert i en væpnet konflikt, i motsetning til disse ungdommene som kastet stein på politiet i Lurgan 14. mars i år. Foto: AP Photo / Peter Morrison / Scanpix.
Unge i Nord-Irland er ikke interessert i en væpnet konflikt, i motsetning til disse ungdommene som kastet stein på politiet i Lurgan 14. mars i år. Foto: AP Photo / Peter Morrison / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHalvmilitære grupper som forsøker å blåse liv i konflikten i Nord-Irland, har problemer med rekrutteringen. Unge nordirere er ikke interessert i væpnet kamp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Belfast (NTB-Reuters-DPA): Tidligere denne måneden ble to britiske soldater drept utenfor en nordirsk militærbase, der de skulle ta imot pizzaer de hadde bestilt. Og for første gang siden 1998 mistet en politimann livet i aktiv tjeneste i Nord-Irland.

Grupper med navn som «Fortsettelses-IRA» og «Det virkelige IRA» hevder angrepene er ledd i en ny krig for et forent Irland. Men ungdommer i Ardoyne i Vest-Belfast, som før var et sentralt rekrutteringsområde for irske republikanere, trekker bare på skuldrene.

Ser ikke poenget

– Vi har vår egen organisasjon, vi er en gjeng, sier en 16-åring som kaller seg Gazza. Han ser ikke poenget ved å slutte seg til noen av gruppene som fortsatt vil ha væpnet kamp for å jage britene ut av Nord-Irland.

Det betyr ikke at de er begeistret for det britiske overherredømmet over provinsen. Men de har heller ikke noe til overs for IRA – det egentlige, «offisielle» IRA – eller dets politiske fløy, Sinn Féin, som nå er ett av partiene som deler på regjeringsmakten i Belfast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskerte menn med automatgeværer er ikke lenger idoler for disse ungdommene. I stedet henter de sine forbilder fra fotballens, filmens eller popmusikkens verden – lik ungdommer i mange andre land.

For unge til å huske

– Da den 19 år gamle datteren min spurte hvem hun helst ville ligne på, svarte hun popstjernen Beyoncé. Hun har et fint liv, det skulle ikke vært meg imot å ha det slik den gangen jeg vokste opp, sier en nordirsk tobarnsmor som ber om å få være anonym.

Nordirske tenåringer er for unge til å huske «The Troubles», de mange tiårene med politisk, sosial og økonomisk like mye som religiøs konflikt mellom Nord-Irlands katolikker og protestanter. Mer enn 3.600 mennesker ble drept før en fredsavtale kom på plass i 1998.

Drapene på en politimann to soldater denne måneden var det verste utbruddet av vold i Nord-Irland siden da. Men politisjef Hugh Orde tror ikke konflikten vil blusse opp igjen for fullt, siden gruppene som sier de sto bak, trolig bare har rundt 300 medlemmer til sammen.