Obama frir til Iran

Barack Obama kommer med en utstrakt hånd til Iran i en fersk videotale. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
Barack Obama kommer med en utstrakt hånd til Iran i en fersk videotale. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarack Obama tar i bruk nye virkemidler for å fremme sitt budskap om dialog. I et videoopptak tilbyr den amerikanske presidenten Iran en «ny start».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å snakke direkte til det iranske folk og lederne av Den islamske republikken Iran. Vi ønsker en ny start, sier Obama i videotalen, som er tekstet på farsi.

I opptaket går Obama lenger enn han tidligere har gjort i å strekke ut hånden til regimet i Teheran.

– Min administrasjon forplikter seg nå til diplomati når det gjelder sakene som opptar oss, og vi vil jobbe gjennom konstruktive kanaler, sier Obama.

Videoopptaket skal distribueres til TV-stasjoner i Midtøsten i forbindelse med en den iranske helligdagen nowruz, som både er en feiring av nyttår og våren.

Avstår fra trusler

Forholdet til USA har vært anstrengt siden Iran ble proklamert som islamsk republikk i 1979, og har ikke blitt bedre av Irans atomambisjoner og angivelige støtte til islamistiske grupperinger de siste årene.

Obama lover iranerne å følge en annen linje enn forgjengeren George W. Bush, som inkluderte landet i det han kalte «Ondskapens akse».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne prosessen skal ikke drives fram ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama.

– Iran må gjøre sin del

Han ønsker Iran velkommen inn til sin «rettmessige plass i verdenssamfunnet», men insisterer også på at myndighetene i Teheran må gjøre sin del for at en forsoning kan finne sted.

– Denne plassen er deres, men med den følger det også et ansvar, og den oppnås ikke ved hjelp av våpen og terror, men gjennom fredelige handlinger som demonstrerer det iranske folks virkelige storhet, påpeker presidenten.

– Storhet måles ikke etter hvor stor evne man har til å ødelegge, men hva man klarer å skape, legger han til. (©NTB)

Klikk på videoruta over artikkelen for å se talen.