Utfordrer Sarkozy

En fransk demonstrant bærer en plakat med bilder av USAs president Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy. «Framgang» står det under Obama, og «Tilbakeskritt» under Sarkozy. Hundretusenvis av franske arbeidere deltok torsdag i landsomfattende protestaksjoner mot presidentens økonomiske krisepolitikk. (Foto: REUTERS / Eric Gaillard / SCANPIX)
En fransk demonstrant bærer en plakat med bilder av USAs president Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy. «Framgang» står det under Obama, og «Tilbakeskritt» under Sarkozy. Hundretusenvis av franske arbeidere deltok torsdag i landsomfattende protestaksjoner mot presidentens økonomiske krisepolitikk. (Foto: REUTERS / Eric Gaillard / SCANPIX)

<pHundretusener av franske arbeidere protesterer mot president Nicolas Sarkozys økonomiske krisepolitikk. Demonstrasjonene kan være et forvarsel om en styrkeprøve mellom presidenten og fagbevegelsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble torsdag gjennomført demonstrasjoner i mer enn 200 franske byer og tettsteder i forbindelse med streiken, og ifølge fagbevegelsene deltok om lag tre millioner mennesker. Fransk politi anslår på sin side at det var 1,2 millioner deltakere i demonstrasjonene.

Ifølge de franske statsbanene SNCF deltok godt over en tredel av de jernbaneansatte i streiken, og mer enn halvparten av alle høyhastighets- og regiontog ble innstilt. I byene Bordeaux, Nice og Strasbourg sto deler av lokaltransporten stille.

Krever svar

- Dette er ikke bare en protestdag. Vi har lagt fram konkrete forslag, og regjeringen må gi oss svar som viser at den tar oss på alvor, sa François Chereque i den mektige faglige hovedorganisasjonen CFDT.Men arbeidsgiverforeningen MEDEF kalte streikeaksjonene udemokratiske, og spådde at de vil bli dyre for det franske samfunnet.

Finansminister François Fillon slo fast at regjeringen ikke vil sprøyte inn mer penger i stimulering av økonomien eller til sosialstøtte. Frankrike har ikke råd til slikt, mener regjeringen og arbeidsgiverne. De fagorganiserte svarer at det umulig kan herske mangel på penger, all den stund oljegiganten Total bokfører rekordoverskudd - og samtidig varsler oppsigelser av mer enn 500 ansatte.

Får støtte

Fagorganisasjonene står ikke alene i sin kamp mot regjering og arbeidsgivere. I en meningsmåling som det anerkjente IFOP-instituttet offentliggjorde denne uken, sa hele 78 prosent av de spurte at de mente protestaksjonene er berettiget.

Bakgrunnen for torsdagens aksjoner er en stadig dypere økonomisk krise, der franske bedrifter må stenge dørene og de ansatte kastes ut i ledighet. Frankrike er inne i en økonomisk nedtur som ifølge ekspertene tidligst vil ta slutt neste år.

Etter at mer enn en million mennesker gikk ut i gatene og protesterte 29. januar i år, gikk president Sarkozy med på å bruke 2,6 milliarder euro eller 22,5 milliarder kroner ekstra for å stimulere økonomien. Men han og hans regjering nekter nå å åpne pengesekken igjen.

Personvernpolicy