Skal løse klimakrisa

Skal løse klimakrisa
Skal løse klimakrisa

<pKristin Halvorsen skal bruke 10 milliarder på miljøfond.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (ABC Nyheter): Det sa finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen i sin landsmøtetale torsdag.

- Vi skal sørge for at vi får et mer aktivt pensjonsfond for å investere i fond som er lønnsomme, men også er lovende marked i forhold til den neste store krisa som vi må løse, klimakrisa, sa hun.

Hun slapp nyheten om miljøfondet i en fullsatt landsmøtesal i Bergen torsdag ettermiddag.

- I stortingsmeldingen om Pensjonsfondet jeg legger fram rett før påske, tar vi flere skritt videre. Ett av dem er at vi legger fram et investeringsprogram på om lag 10 milliarder som skal brukes spesielt til miljørelaterte investeringer, sier Halvorsen.

Teknologi

Fondet skal investere etablerte selskaper, som er regnet som miljøvennlige ifølge utvalgte miljøindekser. Fondet skal også bidra til å utvikle ny teknologi og nye prosjekt utenom etablerte selskaper.

- Investeringene skal rettes mot miljøvennlige eiendeler eller miljøvennlig teknologi, som kan forventes å gi klar miljøgevinst, slik som klimavennlig energi, energieffektivisering, karbonfangst og lagrin, vannteknologi og håndtering av avfall og forurensing, heter det i regjeringsnotatet.

Hente soldatene hjem

SV-leder Kristin Halvorsen la i talen vekt på å rendyrke SVs profil og gjøre partiet tydeligere i valgkampen. Et av punktene som hun høstet mest applaus for, var at SV vil sende soldatene hjem fra Afghanistan.

- SV mener at de norske soldatene som deltar i Isaf-styrkene skal hjem, proklamerte Halvorsen.

Hun ønsker at all militær aktivitet i Afghanistan kun skal skje under FN-regi.

- For mange priviligerte mannfolk

Hun brukte store deler av talen til å hamre løs på høyresida, og la all skyld for finanskrisa på markedsliberalismen.

- Da finansskrisa slo inne og ledigheten økte, tenkte jeg: Det er for mange mannfolk med egne privilegier som ar fått styre for mye i verden. Det må vi gjøre no med. Her må det ryddes opp, og det skal vi gjøre, sa Halvorsen.

- Markedsliberalismen har spilt fallitt, sa hun til jublende applaus.

Ber bankene tenke på kostnadene

Hun framhevet også at en sterk offentlig sektor har ført til at Norge ikke vil bli så rammet av finanskrisen som andre land.

- Vi har et bedre tilsyn med banker. Vi har et stort statlig eierskap. Det er en trygghet nå fordi arbeidsplassene ellers ville blitt utsatt når børsen stuper. Skal vi styrke dette forsvarsverket eller skal vi la høyresida bygge det ned. Det skal ikke skje, sa Halvorsen.

Hun refset også lukrative bonusordninger i finansektoren.

- De groveste eksemplene finnes i USA, men også hos oss selv. Jeg skal ikke nevne enkeltnavn, men jeg treffer dem ofte. De har en overlegen følelse overfor offentlig sektor. Når de ikke lenger klarer å stille krav om kostnadskontroll i sine egne markedsavdelinger, der bonusene er skyhøye?

Personvernpolicy