«Palestinske liv er langt, langt mindre verdt enn våre soldaters liv»

ETTERFORSKER OVERLAGTE DRAP: Israel forsvarsminister skal etterforske anklager om overlagte drap på Gaza-stripen. Soldaten på bildet har ingen tilknytning til saken.
ETTERFORSKER OVERLAGTE DRAP: Israel forsvarsminister skal etterforske anklager om overlagte drap på Gaza-stripen. Soldaten på bildet har ingen tilknytning til saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIsraelske myndigheter skal granske påstander om overlagte drap på kvinner og barn på Gaza-stripen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels forsvarsminister lover å granske påstander om at soldater med overlegg skjøt og drepte sivile palestinere under krigen på Gazastripen. Ifølge forklaringene fra noen soldater begikk deres medsoldater disse handlingene fordi de trodde de aldri ville bli stilt til ansvar.

Forsvarsminister Ehud Barak forsvarer generelt de israelske soldatenes oppførsel under krigen, men sier at meldingene i israelske aviser torsdag skal etterforskes.

Israelske infanterisoldater og kamppiloter har uttalt seg til israelske aviser, og deres vitnesbyrd står i sterk kontrast til hva myndighetene har sagt om israelske soldaters opptreden under Gaza-krigen. Flere vitneforklaringer vil bli publisert utover dagen torsdag og fredag.

Kvinne og barn drept - fordi de snudde seg feil vei

I en episode som avisene Haaretz og Maariv omtaler torsdag, drepte en israelsk skarpskytter en palestinsk kvinne og hennes to barn etter at de hadde misforstått ordren fra en annen israelsk soldat og snudde seg feil vei. Skarpskytteren ble ikke informert om at de tre hadde fått lov til å forlate et hus de hadde vært internert i, og skjøt dem da de begynte å gå mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skarpskytterens troppefører har snakket med de involverte soldatene, og han beskriver overfor Haaretz en atmosfære der palestinske menneskeliv er langt mindre verdt enn de israelske soldatenes.

- Soldatene rettferdiggjør drap

- Jeg tror ikke han var spesielt lei seg for å ha skutt dem. Han har sagt at han bare gjorde jobben sin utfra de ordrene han har fått. Den stemningen jeg fikk fra å snakke med mennene mine ... Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det ... La oss si at palestinske liv er langt, langt mindre verdt enn våre soldaters liv. Slik rettferdiggjør mine soldater slike hendelser, sier den anonyme troppeføreren til den israelske avisa.

I en annen episode ble en eldre palestinsk kvinne beordret skutt. Hennes eneste forbrytelse, ifølge de israelske soldatene, var at hun kom innen 100 meters radius fra en annektert bygning.

En talsmann for det israelske militæret sa torsdag at det ikke finnes understøttende informasjon fra disse hendelsene, men at de nå skulle granskes for sannhetsinnhold og om nødvendig etterforskes.

(NTB - ABC Nyheter)