Utfordrer i Yatzy

Kastriot Kastrati spiller hovedrollen i Yatzy.
Kastriot Kastrati spiller hovedrollen i Yatzy.

<pForfatter Harald Rosenløw Eeg lot alle protester ligge da filmregissør Katja Eyde Jacobsen gikk løs på boka hans. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eeg benekter ikke at det har vært hardt. Likevel sier han seg fornøyd med filmatiseringen av hans ungdomsroman «Yatzy». Debuterende regissør Katja Eyde har endret mye på historien fra hans fem år gamle ungdomsroman.

Tøff prosess

– Det har vært en kjempetøff prosess, men nyttig og bra. Katja ville ikke bare filme boka, og da måtte vi kle av historien lag for lag, for deretter å bygge den opp igjen, sier Rosenløw Eeg som har skrevet manuset for filmen.

Både Eeg og regissøren er enige om at filmen gir det fysiske suget i magen som kjennetegner det følelsesmessige kaoset i en 15-årings tilværelse.

Filmen handler om 15 år gamle Daggi som blir sendt fra byen til en fosterfamilie på landet for å få en ny start på livet. I et helt nytt miljø og med en tung fortid, sliter Daggi med å finne seg til rette. Det endrer seg noe når han får kontakt med klassekameraten Gloria. Livet forenkles likevel ikke for Daggi, så lenge de vonde minnene er med over alt.

– En mørk film

– Det er en mørk film. Jeg tror ikke de som ser filmen vil være ferdig med den med en gang de går ut fra kinoen i hvert fall, sier Kastriot Kastrati (16) fra Oslo.

Medspillerne Hanna Maria Khalid (16) fra Hamar og Fredrik Torjussen (19) fra Oslo, nikker. De forteller at spesielt scenene der

Bygutten og bygdejenta finner hverandreBygutten og bygdejenta finner hverandre

Daggi skulle være sint og utagerende var vanskelige.

– Jeg fikk lov til å gjøre hva jeg ville med «Kastri» for at han skulle bli sinna nok til å spille inn flere scener. Og han fikk ikke ta igjen, men måtte først ta seg ut når kameraet gikk, ler Fredrik Torjussen.

Skulket mattetimen

Regissør Katja Eyde forteller om en lang prosess med å finne de rette personene til rollene. Ingen av de tre hadde skuespillererfaring fra film da de ble spurt. Kastriot fikk hovedrollen etter en prøvespilling på skolen.

– Jeg gikk dit for å slippe en mattetime og hadde ingen forhåpninger om en rolle, sier han.

Filmen er spilt inn i Våler i Solør i Hedmark. Katja Eyde Jacobsen forteller om et lokalsamfunn som ikke bare sa ja og åpnet dørene for filminnspilling i bygda, men som stilte opp og til tider sperret av sentrale veier for å sikre filmteamet best mulige bilder.

– Det var så fint der. Jeg ville ha noe som ikke bare var en forstad til Oslo, men et sted med en egen identitet og et eget miljø. Vi ble tatt imot og ble invitert på fester og greier, forteller Jacobsen.

Personvernpolicy