Fritzl dømt til livstid i fengsel

Fritzl dømt til livstid i fengsel
Fritzl dømt til livstid i fengsel
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJosef Fritzl er kjent skyldig på samtlige tiltalepunkter. Dommen innebærer at han må sone i minst 20 år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
RETTSAKEN MOT JOSEF FRITZL

29. august 1984: Josef og Rosemarie Fritzl rapporterer Elisabeth som savnet. Dekkhistorien er at hun har blitt med i en sekt. I realiteten er hun sperret inne i en hemmelig del av familiens kjeller, uten sin mors viten.

* 19. mai 1993: Et ni måneder gammelt barn blir funnet utenfor Fritzls hjem, med et brev hvor Elisabeth angivelig sier hun ikke kan ta vare på det. Josef og Rosemarie adopterer barnet.


* 19. april 2008: Elisabeths eldste barn, Kerstin, som ble født i kjelleren i 1988, blir alvorlig syk og blir brakt til det lokale sykehuset av Josef.

* 21. april: Legene ved sykehuset, som ikke skjønner årsaken til Kerstins sykdom, varsler politiet for å forsøke å finne moren.

* 25. april: Elisabeth ser en TV-appell i sin kjeller og trygler Josef om å bringe henne til sykehuset for å redde Kerstins liv.

* 26. april: Josef tar Elisabeth til sykehuset, hvor hun forteller om sin skjebne til politiet. Josef arresteres og Elisabeth og barna skjermes for omverdenen i en lokal psykiatrisk klinikk.

* 27. april: Saken sprekker i mediene, og journalister fra hele verden strømmer til Amstetten.

* 29. april: Fritzl innrømmer å ha sperret inne datteren og satt barn på henne. Han innrømmer også å ha brent ett barn som skal ha dødd kort tid etter fødselen. DNA-tester bekrefter at Fritzl er far til de seks overlevende barna.

* 13. november: Den 73 år gamle Josef Fritzl tiltales for mord, voldtekt, frihetsberøvelse, grovt overfall, incest og slaveri, med en strafferamme på 20 år.

* 16. mars: Rettsaken mot Josef Fritzl starter i byen St. Poelten, Østerrike. Fritzl står tiltalt for 16 punkter for drap, slaveri, incest, frihetsberøvelse og overgrep. Det er satt av fem dager til bevisføring.

* 18. mars: Josef Fritzl endrer forklaring og sier seg nå skyldig på samtlige tiltalepunkter mot ham. Han begrunner endringen med datterens videoinnspilte vitnemål.

* 19. mars: En enstemmig jury finner Fritzl skyldig på samtlige punkter. Josef Fritzl blir dømt til livstid forvaring. Dommen innebærer at han må sone i minst 20 år.

Josef Fritzl (73) er kjent skyldig i samtlige tiltalepunkter mot ham. Disse innebærer blant annet drap, incest, frihetsberøveri, slaveri og overgrep.

En enstemmig jury fant 73-åringen skyldig på samtlige punkter.

De åtte jurymedlemmene og tre fagdommerene stemte for at Josef Fritzl skulle få en 25 år lang livstidstidsdom på en psykiatrisk institusjon.


Fritzl er dømt til forvaring på livstid på institusjon. Dommen innebærer at han må sone i minst 20 år.

Les også: - Jeg angrer av hele mitt hjerte

Aksepterer dommen

Fritzl har akseptert dommen. Dermed er trolig saken ferdigbehandlet i rettssystemet.

Flere medier som befant seg i salen da dommen ble lest opp, melder at 73-åringen virket uberørt og kald da den knusende dommen ble lest opp.

Likevel erkjenner Fritzl sine ugjerninger.

- Jeg angrer av hele hjertet det jeg har gjort mot familien. Jeg kan ikke gjøre det godt igjen. Jeg kan bare prøve å begrense skaden, sa Fritzl i retten igår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dommen var en naturlig konsekvens av at tiltalte har sagt seg skyldig i 24 års fangehold og for voldtekt 3000 ganger, sier forsvarer Rudolf Mayer som kommentar på dommen.

«Abnormal forbryter»

Rettstalsmann Franz Cutka bekrefter at Fritzl ble kjent enstemmig dømt på alle tiltalepunkter, og at han sendes til en institusjon for «mentalt abnormale forbrytere».

- Han blir sendt først til et «koordineringssenter» i Wien, der han skal undergå utredning, for å finne ut hvilken type terapi som er passende for ham, sier fengselssjef Erich Huber-Günsthofer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at terapien innebærer at det er en teoretisk mulighet for at Fritzl kan komme ut i samfunnet igjen.

Fritzl får nå tilsyn av sin faste psykolog i fengselet.

Les også: - Født som voldtektsmann

Kjennelsen mot Fritzl er som følgende:

Drap: Skyldig (Strafferamme 10 - 25 års fengsel)

Slaveri: Skyldig (Strafferamme 10- 20 års fengsel)

Voldtekt: Skyldig (Strafferamme 5 - 15 års fengsel)

Frihetsberøvelse: Skyldig (Strafferamme 1 - 10 års fengsel)

Trusler: Skyldig (Strafferamme et 6 måneder - 5 års fengsel)

Incest: Skyldig

Straffen legges ikke sammen, dermed blir Fritzl kun straffet for det groveste tiltalepunktet. Det betyr en maksimumsstraff på 25 år.