Urtegata-siktet kan stå bak flere branner

Urtegata-siktet kan stå bak flere branner
Urtegata-siktet kan stå bak flere branner
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMannen i 40-årene som er siktet for brannen i Urtegata der seks personer omkom, er også siktet for andre branner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet holder imidlertid kortene tett til brystet i saken, og vil ikke fortelle hvilke andre branner det er snakk om. Mannen ble pågrepet i sitt hjem i Oslo onsdag morgen av politifolk fra finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt. Han er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen.

- Vi har hatt en bred og omfattende etterforskning siden brannen i desember, og det har ledet fram til pågripelsen av denne mannen. Etterforskningen går nå inn i en ny fase, sier politiadvokat Susie Bergstrand til NTB.

- Er mannen kjent for politiet fra før?

- Politiet vet hvem han er, sier Bergstrand. Hun vil ikke kommentere om mannen har vært i søkelyset i forbindelse med brannsaker tidligere.

Ingen flere pågripelser

Politiet startet de innledende avhørene av den siktede mannen onsdag. Fredag blir han framstilt for varetekt, politiet vil be om fengsling i fire uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han har så langt ikke ønsket forsvarer, men vil få oppnevnt en i forbindelse med fengslingsmøtet, sier politiadvokaten.- Kan det komme flere pågripelser i saken?- Nei, sier Bergstrand.Den siktede mannen er norsk statsborger, og i en pressemelding skriver Oslo politidistrikt at de har fått rettens medhold i at det er skjellig grunn til å mistenke ham for å stå bak brannen i Urtegata.

Bar ild

Politiet i Oslo opplyste i begynnelsen av mars at årsaken til brannen var «tilførsel av bar ild», uten at de da ville bekrefte at brannen var påsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen i hybelhuset i Urtegata brøt ut 13. desember i fjor. Røyken og flammene spredte seg i trappeoppgangen og gangene i bygården, og gjorde det svært vanskelig for beboerne å ta seg ut. Brannvesenet måtte redde mange av folkene i bygget ut vinduene. Fire menn og to kvinner omkom i brannen. En kvinne ble alvorlig skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannfolkene rapporterte at trappeoppgangen så ut som en innvendig skorstein etter brannen. Arnestedet er antatt å ha vært mellom annen og tredje etasje.

Lettet

Det ble tidlig spekulert i om brannen i hybelhuset kunne være påsatt, og politiet fikk flere tips om mulige brannstiftere i dagene etter.Ingen annen brann i Oslo har siden krigens dager krevd så mange menneskeliv. En brann i Hegdehaugsveien i 1938 kostet 29 mennesker livet.

I forrige uke utlovet eiendomsinvestor Olav Thon (85) 1 million kroner i dusør for opplysninger som kunne føre til oppklaring av brannen.

- Jeg har ikke kunnet forstå noe annet enn at denne brannen måtte være påsatt. Jeg er voldsomt lettet over at politiet nå har siktet en mann, sier eiendomsinvestor Olav Thon til Aftenposten.no.