SXSW er i gang

Roky Erickson spilte på Øya i 2007. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)
Roky Erickson spilte på Øya i 2007. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)

<pRoky Erickson åpner SXSW sammen med langt yngre musikere i kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Austin, Texas) Det varme været! Det er ingen tvil om at det er del av attraksjonen ved musikkfestivalen South by South West (SXSW) i Austin, Texas.

Mens jeg skriver disse linjene sitter jeg, i bare T-skjorte, på Jo's Café på fortauet nedenfor Austin Motel. Jeg har fått meg min XL kopp med Fair Trade kaffe og jeg kan gi meg i kast med dagens utgave av lokalavisa Austin American Statesman.

Samtidig holder et stort antall riggere på rundt meg for å gjøre alt klart til SXSanJose, kafeteriaens egen firedagers, gratis festival! Der blant andre følgende artister skal spille: Rank And File, The Handsome Family, Billy Joe Shaver, Mark Olson & Gary Louris, Alejandro Escovedo Orchestra og Amy LaVere.

Mindre enn i fjor

Er en av mange som spiller på SXSW i år. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)Er en av mange som spiller på SXSW i år. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)

SXSanJose er bare en av utallige utenforprogrammet-tildragelser som perforerer SXSWs offisielle showcaser. Det kan være en av årsakene til at det hevdes at deltakelsen under årets SXSW Music & Media-konferanse skal være 10-15 prosent lavere enn i fjor.

Om så er tilfelle, er selvfølgelig finanskrise og generell ekstra nedgang i musikkbransjen like sannsynlige faktorer. Mange vil lokalt si at en slik nedgang bare er til det bedre, de siste årene har SXSW utviklet seg til et kakafonisk monster som det har vært svært vanskelig å manøvrere. Kanskje man kan se frem til fire dager med mindre køer og, som en konsekvens, mer musikk?

Det er likevel ikke slik at det er mangel på tilbud og muligheter. Det skal etter sigende være 1 800 showcaser på det offisielle programmet - og altså vesentlig mange flere på det uoffisielle.

Men det starter altså i kveld, onsdag, med Austin Music Awards, den lokale Spellemannprisen, i tre tusen kapasitets Austin Music Hall. Her deles det ut priser i en rekke kategorier, stemt frem av leserne av den gratis ukeavisa Austin Chronicle. Der redaktøren også er en av grunnleggerne av selve South by South West.

Fokus på samarbeid

Selvfølgelig er det livemusikk underveis også på Awards-showet. I å skal det settes ekstra stort fokus på samarbeid, over aldersgrenser og sjangere. Det nye stjerneskuddet Suzanna Choffel skal åpne sammen med de vesentlig mer rutinerte sangerinnene/gitaristene Ruthie Foster og Carolyn Wonderland. Bob Schneider er Austins mest aktive rockmusiker med deltagelse i en rekke band. I kveld har han påtatt seg jobben å spille med tenåringsbandet The Fireants.

Kveldens to siste innslag vil dreie seg om to av Austin-musikkens største helter, Doug Sahm og Roky Erickson.

Spiller med den yngre garde på SXSW. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)Spiller med den yngre garde på SXSW. Foto: Kenneth Simonsen (arkiv)

Sahm skal hylles av et band bestående av blant andre den gamle Sir Douglas Quintet-kompisen Augie Meyers, sønnen Shawn Sahm og Alejandro Escovedo. Alle tre er også involvert på hyllestplata som slippes neste uke; «Keep Your Soul: A Tribute To Doug Sahm», som også inneholder bidrag fra The Gourds, Dave Alvin og Jimmie Vaughan. En mer omfattende Sahm-hyllestkonsert går av stabelen torsdag på bluesklubben Antones. Til alt overmål er det en egen Doug Sahm paneldiskusjon på lørdag under tittelen «Doug Sahm's Mendocino».

Gudfar Roky

Roky Erickson skal i kveld spille sammen med de vesentlig yngre musikerne i neo-psykedeliabandet Black Angels. For Black Angels er altså Erickson selve Gudfaren. Sist helg frontet Black Angels sin egen pyskedeliafestival på Six Street, med et stort antall nye band som på forskjellig vis tar avsats fra Ericksons legendariske band, The 13th Floor Elevators. Da jeg sto i kø for å komme inn på fredag trodde jeg at jeg hadde fått i meg en neve magisk sopp og tatt tidsreisen tilbake til tidlig 70-tall. Ungdommene jeg stod i kø sammen med så alle ut som meg selv som attenåring!

Men i kveld er vi forhåpenligvis tilbake i nåtiden.

Allerede klokka syv er det stort Louisianna-party på Continental Club med C.C. Adcocks allstar swamp-popband, Lil'Band of O'Gold, i anledning dokumentarfilmen om dem, «Promised Land». CC lover Lousianna cooking til alle som møter opp!

Jamabalaya on the Bayou, here we come!

Personvernpolicy