Fritzl innrømmer alt

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJosef Fritzl erklærer seg skyldig i alle tiltalepunkter. Dermed innrømmer han også uaktsomt drap og slaveri.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Josef Fritzl kaster kortene og sier seg skyldig på samtlige tiltalepunkter mot ham. Dermed blir 73-åringen trolig dømt til livsvarig fengsel for drap, incest og slaveri.

På tredje dag av rettssaken i St. Pölten i Østerrike innrømmet han uventet at han også hadde begått drap. På dommerens spørsmål om hvorfor han endret sin forklaring, svarte Fritzl at det var på grunn av datterens videoinnspilte vitnemål.

Deretter unnskyldte han seg med bristende stemme for det han har gjort.

– Jeg beklager, sa Fritzl, som da rettssaken startet, ikke ville erkjenne straffskyld for uaktsomt drap på et av barna han fikk med sin datter Elisabeth. Barnet døde trolig på grunn av manglende legehjelp etter fødselen.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke hjalp til. Jeg hadde et håp om at han ville overleve det, sa Fritzl.

– Elisabeth til stede

Tidligere har Fritzl hevdet at barnet var dødfødt og at han brente levningene av det etter fødselen. Nå sier han seg skyldig i uaktsomt drap på barnet og dermed i det alvorligste av de mange punktene i tiltalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Wien-avisen Kurier skal Elisabeth ha vært til stede i rettssalen tirsdag, selv om retten ble lukket for publikum. Avisen skrev onsdag at datteren grytidlig dagen før i all hemmelighet ble brakt fra en klinikk ved Amstetten til rettslokalet i St. Pölten.

Hun skal ikke ha sagt noe i tirsdagens rettsmøte, men skal ha fulgt med mens et videoopptak med forklaringen hun avla i fjor sommer ble spilt av. Kurier skriver at Elisabeth ønsket å være til stede for å se og høre hvordan hennes far reagerte på hennes utsagn. Hun skal også ha planer om å skrive en bok om de grufulle overgrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fritzls forsvarer Rudolf Mayer var ikke orientert på forhånd om Fritzls plutselige tilståelse i retten onsdag.

– Det var en overraskelse, sa Mayer til pressen utenfor retten.

Amstetten

Det var i småbyen Amstetten, 125 kilometer vest for Wien, at Fritzl holdt sin datter innesperret i et fangehull under familiens hjem fra hun var 18 år gammel. Han fikk sju barn med henne. Tre av de seks barna som fortsatt er i live, hadde aldri sett dagslys før overgrepene ble avslørt for 11 måneder siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fritzl har under rettssaken i St. Pölten forsøkt å framstille seg som et offer for mishandling i barndommen, og han blir overvåket døgnet rundt i fengselet av frykt for at han skal forsøke å begå selvmord. En psykiatrisk sakkyndig sa i retten onsdag at Fritzl bør plasseres på en institusjon fordi det er fare for at han skal begå nye overgrep.

Allerede før rettssaken begynte hadde Fritzl ifølge sin forsvarer innstilt seg på å sone resten av sitt liv i fengsel. Innrømmelsen av uaktsomt drap på et spedbarn gjør livstidsstraff nærmest uunngåelig.

Innrømmer slaveri

Når han også har sagt seg skyldig etter paragrafen om slaveri, vil det for første gang i østerriksk historie bli avsagt dom for et slikt lovbrudd. Paragrafen ble innført på 1970-tallet, men har aldri før kommet til anvendelse i noen rettssak.

Strafferammen på tiltalen er 20 år, altså vil Josef Fritzl være godt over 90 år hvis han skulle få maks straff og sone hele perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strafferettseksperter har imidlertid påpekt at han trolig vil kunne slippe ut av fengselet før hele dommen er sonet, på grunn av soningsregler i det østerrikske lovverket.

Men velger retten å følge rådene fra psykiateren Adelheid Kastner, noe som er trolig, vil han bli overført til en lukket psykiatrisk institusjon, når og hvis livstidsdommen er sonet.