Avviser splittelse om islam

MITT SYN: Martin Kolberg avviser at det er noen splittelse i Arbeiderpartiet. (Foto: Scanpix)
MITT SYN: Martin Kolberg avviser at det er noen splittelse i Arbeiderpartiet. (Foto: Scanpix)

<pMartin Kolberg hevder det er hans syn som er det Arbeiderpartiet har på radikal islam. Han avviser at det er noen splittelse i partiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Mats Rønning): – Dette er partiledelsen samlet om, sa partisekretær Martin Kolberg til NRK tirsdag. Han er kommet i hardt vær etter at tidligere partileder og statsminister, stortingspresident Thorbjørn Jagland, kritiserte uttalelsene om at Ap skal bekjempe radikalt islam.

– Man har ikke engang klart for seg hva radikal islam er. Det snakkes om hijab og kjønnslemlestelse av kvinner som eksempler i ei stor gryte av begreper der alt sammen kalles radikal islam, sa Jagland under en debatt i Oslo mandag.

Les også: Jagland til angrep på sine egne i islamdebatten

Intern kritikk

Tirsdag gikk også flere av Kolbergs egne partifeller og innvandringspolitikere ut med tydelig kritikk mot hans uttalelser. Bystyrerepresentant Elvis Nwosu i Oslo sammenligner Kolberg med USAs nylig avgåtte president.

– Jeg synes han høres ut som George Bush for å være ærlig. Vi vinner ikke valget på å snakke Frp-politikk, sier Nwosu til TV 2.

Bystyrerepresentant Khalid Mahmood mener Kolberg bryter med verdiene til partiet og arbeidsbevegelsen.

– Det er ikke det som er merkevaren til Arbeiderpartiet, eller i hvert fall arbeiderbevegelsen, sier Mahmood.

Karima Abd-Daif sitter også i bystyret, og mener Kolberg skaper islamofobi med sine uttalelser om en trussel hun fastslår ikke finnes i Norge.

Les også: - Jagland har mistet kontakten med virkelige verden

Misforstår

Kolberg selv hevder overfor NTB at Jagland har misforstått hva han forsøkte å si da han i forrige uke lovet at Ap skulle kjempe mot radikal islam. Han sier han hele tiden har snakket om to ulike forhold.

– Med radikal islam mener jeg små, men tydelige grupper som er totalitære og udemokratiske, voldsoppofrende og kvinneundertrykkende. Politiets sikkerhetstjeneste sier det finnes slike grupperinger i Norge, og at de til en viss grad ekspanderer. Dette er krefter vi i Arbeiderpartiet tar kraftig avstand fra.

– Men det finnes også andre ekstremistiske utslag enn radikal islam, som for eksempel kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Den som ikke mener dette er ekstreme handlinger, får rekke opp hånden, sier han.

Krangler om bistand

En ny indikasjon på uenighet i innvandringspolitikk fikk vi tirsdag, da Ap-representantene Arild Stokkan-Grande og Anette Trettebergstuen gikk i tottene på hverandre.

– Vi må vurdere om land som ikke er villige til å ta imot egne statsborgere, bør miste u-hjelp eller annen bistand fra Norge, sa Stokkan-Grande til Dagbladet.

– Et helt håpløst utspill. Stokkan Grande er helt på bærtur. Dette har vi aldri diskutert, sa Trettebergstuen til Dagsavisen.

Også partifellen, statssekretær i Utenriksdepartementet og antatt partisekretær fra høsten av, Raymond Johansen, tar sterkt avstand fra Stokkan-Grandes forslag.

– En slik ordning vil gi en følelse av at hvis de ikke gjør som vi sier, så straffer vi dem. Det er et vanskelig utgangspunkt for samarbeid, sier Johansen til avisens nettutgave.

– Et lite fåtall

Statsråd Dag Terje Andersen, som er ansvarlig statsråd for integreringspolitikken, mener det forekommer enkelte utslag av radikal islam i Norge. Men han vil ikke ta side i debatten mellom sine partikamerater.

– Det er et lite fåtall som er ekstremister, og Politiets sikkerhetstjeneste har god oversikt over disse. Hittil har den ytterliggående høyresiden i Norge vært en større utfordring enn de gruppene vi nå snakker om, sier Andersen. (©NTB)

Personvernpolicy