Fanget Fritzls ansikt i rettspause

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI en pause i rettsforhandlingen tirsdag fanget fotografer de første bildene av Josef Fritzls ansikt siden saken mot ham startet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere på dagen møtte han i retten på samme vis som dagen før, uten et ord og med ansiktet skjult bak sin blå ringperm, for å høre datterens sterke vitnemål mot ham.

Les også: Brukte datteren som leketøy

På en stor flatskjerm i rettssalen fortsatte avspillingen av Elisabeth Fritzls elleve timer lange vitnemål bak lukkede dører.

Avspillingen skulle gjøres i porsjoner, og Fritzl ville bli gitt anledning til å kommentere de enkelte delene.

Oppdelingen skyldes også vitnemålets sterke karakter. Ifølge rettens pressetalsmann Franz Cutka kan det vanskelig fordøyes i sin helhet.

Bankpapirer

Idet kameraene zoomet inn på Fritzl bakfra før forhandlingsstart, kunne man se en rekke tall oppsatt på et papir med banklogo i permen han skjulte seg bak. Trolig dreier dette seg om utgifter Fritzl vil vise han har hatt i forbindelse med at han har forsørget datteren og deres barn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fritzl er som han alltid har vært, kunne hans forsvarer Rudolf Mayer fortelle da han ble spurt om hvordan åpningen av rettssaken har påvirket Fritzl.

Mayer sier Fritzl i stor grad samarbeider med retten, men ville ikke si noe sikkert om rettssaken kan fullføres allerede torsdag, en dag før den oppsatte tiden. Han antydet like fullt at det kan tenkes det ikke blir nødvendig å avhøre de fire ekspertvitnene i saken.

Deler celle

– Jeg regner med at vi minst blir ferdig til den oppsatte tiden, sa Mayer.

Han ga også uttrykk for at det meste av fakta i saken er ubestridt og at det i stor grad er vekten retten legger på Elisabeths forklaring som vil avgjøre skyldspørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om man vil tro på Elisabeth og hva det vil ha å si, sa Mayer.

Fritzl selv skal ha bedt om å få snakke med en psykiater etter den første dagen av rettssaken, og rutinemessige tiltak er satt i verk for å hindre Fritzl i å skade seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet er han ikke alene i cellen sin.

– Det er en annen person sammen med ham, sier fengselssjef Erich Huber-Günsthofer ved Justizanstalt St. Pölten til NTB.

– Hvem?

– Det kan jeg av forståelige grunner ikke svare på, sier han.

Filmet juryen

Ved det som trolig var en stor glipp fra rettens side, ble også juryen i saken filmet tirsdag morgen, riktignok på avstand, mens kameraene var på vei ut tirsdag. Det er lagt stort arbeid i å holde juryen skjermet fra offentligheten, og de holdes på et ukjent sted så lenge rettssaken varer.

Hvis noen av dem skulle være i kontakt med utenforstående, det være seg familiemedlemmer eller andre, vil de bli fjernet fra juryen.

I sin dekning av saken er østerrikske medier svært forsiktige når de omtaler identiteten til de involverte i saken. Tross omfattende omtale i tirsdagens aviser, benevner de fleste Fritzl bare som Josef F, mens hans ofre ikke nevnes med navn, kun forbokstaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Herr F. har etter vår mening mistet enhver rett til anonymitet. Men hans familie har enhver tenkelig rett til beskyttelse for å kunne starte et nytt liv, skriver tabloiden Kronen Zeitung i en redaksjonell forklaring,

Fritzl er tiltalt for blant annet incest, voldtekt, drap og frihetsberøvelse mot datteren Elisabeth, som han holdt innesperret i en leilighet i familiens kjeller i 24 år. Han skal ha voldtatt henne over 3.000 ganger og fikk sju barn med henne, hvorav ett døde kort tid etter fødselen.

Fritzl, som sier han «har kjent skyld i 24 år», erkjente mandag straffskyld på de fleste punktene, bortsett fra drap og slaveri, og bare delvis for voldtekt. (©NTB)