Tok krimprisen

Vidar Sundstøl viser stolt frem sin gyldne revolver.
Vidar Sundstøl viser stolt frem sin gyldne revolver.

<pVidar Sundstøl er tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 2008 for boka «Drømmenes land».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rivertonprisen
* Rivertonprisen – Den gyldne revolver – deles ut hvert år for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur.
* Prisen kan deles ut til både roman, novelle, skuespill eller originalmanus for radio, film eller fjernsyn.
* En jury på tre personer kårer vinneren. I årets jury sitter Cis-Doris Andreassen (juryleder), Mari Otnes og Nils Nordberg.
* Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen og Den norske Forleggerforening.
* Delt ut siden 1972. Første vinner var Sigrun Krokvik for «Bortreist på ubestemt tid».
* Prisen for 2008 ble tirsdag tildelt Vidar Sundstøl for romanen «Drømmenes land»
(©NTB)

Vidar Sundstøls bok «Drømmenes land» ble kåret til fjorårets beste krimbok under utdelingen av Rivertonprisen tirsdag.

- Jeg er overrasket og veldig glad over å motta Rivertonprisen. Når jeg ser listen over tidligere prisvinnere, er det en stor ære få navnet mitt blant disse. Å få denne type anerkjennelse er en stor inspirasjon til å jobbe videre, både med krim og andre typer litteratur, uttalte en stolt og takknemlig Vidar Sundstøl etter utdelingen.

Minnesota-miljø

Handlingen i «Drømmenes land» er lagt til et norsk miljø i Minnesota der forfatteren selv har bodd i en periode. En ung nordmann på ferie blir drept mens han er på padletur og oppdraget med å oppklare mysteriet faller på den norskættede politimannen Lance Hansen.

-Dvelende og troverdig, og samtidig intenst spennende, skildrer forfatteren hovedpersonens dilemma i et spenningsfelt med rike miljøskildringer og dirrende landskaper, uttalte juryen om boka.

Nedslitt motell

Ideen til boka fikk Sundstøl da han og hans amerikanske kone kjørte tur langs Lake Superior i Minnesota.

– Vi kjørte forbi et nedslitt motell som het Whispering Pines Motel. Min kone sa at dette høres ut som et motell i en kriminalroman, og så begynte vi å fabulere om hva som kunne ha skjedd der. Så det hele startet med en kommentar, sier Sundstøl.

Kommentarer spant videre til en historie, og det hele ble skrudd sammen til en krimbok.

Boken er Sundstøls fjerde. Han tok Forfatterstudiet i Bø i 1987, og debuterte i 2005 med kortromanen «Kommandolinjer».

Trilogi

«Drømmenes land» er den første i en trilogi om Lance Hansen. Den neste kommer i september, og den tredje trolig i 2011. Hva slags fyr er egentlig Lance?

– Lance Hansen er en ganske vanlig fyr, men også like komplisert som de fleste vanlige mennesker er. Han er nok litt ensom, en mann som har havnet på litt feil hylle, og som kunne blitt litt mer enn det han egentlig er. Så han er litt misfornøyd, men en bra mann på bunnen, sier Sundstøl til NTB.

Det var Rivertonklubbens president Jon Michelet som ringte og fortalte ham at han hadde fått Rivertonprisen for 2008.

– Min første reaksjon da han ringte var at jeg ikke helt trodde det. Det er sjeldent jeg har blitt så overrasket og glad. Det er en stor ære å få denne prisen, sier Sundstøl.

Utenfor allfarvei

Jon Michelet er sammen med Gunnar Staalesen den eneste som har fått Rivertonprisen to ganger. Om årets prisvinner sier presidenten:

– Det jeg synes er flott med «Drømmenes land» er at den beveger seg utenfor allfarvei på alle måter. Den er fra USA, et område Sundstøl kjenner godt. Vi får åpnet en dør til et landskap han legger åpent for oss på en besnærende måte.

Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Fjorårets vinner var Jørgen Gunnerud for boka «Høstjakt».

Personvernpolicy