Madagaskars president har gått av

Soldater på et pansret kjøretøy utenfor presidentpalasset i Madagaskars hovedstad Antananarivo tirsdag. Presidenten frykter kupp og sier han vil motsette seg det til døden. Også Den afrikanske union (AU) og EU advarer mot et kupp. Foto: Reuters/Scanpix
Soldater på et pansret kjøretøy utenfor presidentpalasset i Madagaskars hovedstad Antananarivo tirsdag. Presidenten frykter kupp og sier han vil motsette seg det til døden. Også Den afrikanske union (AU) og EU advarer mot et kupp. Foto: Reuters/Scanpix

<pMadagaskars president Marc Ravalomanana har gått av og overlatt makten til militæret, opplyser en talsperson for presidenten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen på Madagaskar

* Madagaskars president Marc Ravalomanana kom til makten etter et omstridt valg i 2001 og ble gjenvalgt i 2006.

* I januar 2009 bryter det ut demonstrasjoner mot presidenten.

* Opposisjonen ledes av borgermester i hovedstaden Antananarivo, Andry Rajoelina, som blir avsatt 16. februar.

* 11. mars blir Madagaskars hærsjef general Edmond Rasolomahandry avsatt dagen etter at han ga landets politikere tre døgn på å komme til enighet.

* 14. mars hevdet opposisjonen at Ravalomanana er avsatt og at regjeringen og nasjonalforsamlingen er oppløst.

* 16. mars tar soldater kontroll over ett av presidentpalassene i Antananarivo. Den nye hærsjefen Andre Ndriarijaona krever presidentens avgang.

På et folkemøte tirsdag sa Rajoelina at ministrene har levert inn sine avskjedssøknader til ham – og ikke til president Marc Ravalomanana, som formelt er landets leder.

Rundt 10.000 mennesker hadde møtt opp for å høre Rajoelina tale. Mange ropte taktfast «president, president», og ga dermed klar beskjed om hvem de mener bør overta styringen av øya.

Kuppfrykt

Hundrevis av vakter og tilhengere beskytter Madagaskars president som frykter et militærkupp. Også EU og Den afrikanske union advarer.

President Marc Ravalomanana har lovet å kjempe til døden hvis opposisjonslojale soldater prøver å styrte ham.

– Dette er i ferd med å bli et militærkupp, sier presidenttalsmann Andry Rajoelina.

– Presidentens garde sa til ham at han burde flytte et annet sted, og han svarte: «Jeg dør med dere hvis jeg må». Det er det han mener, sier Rajoelina.

Svekket

Uker med voldsom politisk uro har kostet 135 mennesker livet, ødelagt turismen, stoppet utenlandske investeringer og fått presidentens grep om makten til å virke tynnslitt.

Men internasjonalt er det klar misnøye med hvordan opposisjonsleder Andry Rajoelina har forsøkt å gripe makten.

Den afrikanske union (AU), som hadde planlagt å holde sitt neste toppmøte på Madagaskar, fordømmer det den kaller «forsøket på å gjøre statskupp» på øya.

EU sier bistanden vil bli kuttet i tilfelle et kupp, og at den som kommer til makten gjennom et kupp, ikke vil bli ønsket velkommen.

Intern bekymring

Også internt i landet er det stor bekymring for hva som vil følge hvis presidenten styrtes med makt.

– Jeg er bekymret for at vi er i ferd med å gå over til borgerkrig, sier innbyggeren Victor Razafindratsima som står i en gruppe som har samlet seg rundt en aviskiosk.

Mandag sa Madagaskars tradisjonelt politisk nøytrale hær at den støttet opposisjonslederen Rajoelina. Et av presidentpalassene ble stormet, og det samme ble landets sentralbank.

Soldater og stridsvogner bevoktet bygningene tirsdag, mens gassere flest forsøkte å gå til arbeid og ellers opptre normalt.

Ifølge presidenten er det fortsatt betydelige deler av hæren som støtter ham, mens opposisjonsleder Rajoelina sier det er han som har støtte fra 99 prosent av hæren. (©NTB)

Personvernpolicy