Andersen: - Et lite fåtall er ekstremister

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap). Foto: Scanpix
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap). Foto: Scanpix

<pArbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) mener det forekommer enkelte utslag av radikal islam i Norge. Men han vil ikke ta side i debatten mellom sine partikamerater Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han vil ikke ta side i debatten mellom sine partikamerater Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg.

– Det er et lite fåtall som er ekstremister, og Politiets sikkerhetstjeneste har god oversikt over disse. Hittil har den ytterliggående høyresiden i Norge vært en større utfordring enn de gruppene vi nå snakker om, sier Andersen til NTB.

Ikke være rom

Andersen, som er arbeids- og inkluderingsminister, understreker han at det ikke bør være rom for radikal islam i det norske samfunnet.

– Arbeiderpartiet har vært og er imot alle former for ytterliggående religiøse og politiske retninger. Det er det å være udemokratisk som er problemstillingen. De aller fleste muslimer står langt ifra det som kan kalles radikal islam, sier han.

Bakgrunnen for islamdebatten som nå raser også internt i Arbeiderpartiet, er uttalelser fra partisekretær Martin Kolberg, som i forrige uke lovet kamp mot det han kalte «radikal islam».

– Radikal islam hører ikke hjemme i Norge på noen som helst måte, og det vil vi bekjempe, sa Kolberg.

Intern debatt

Stortingspresident og tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland gikk til angrep på Kolberg og krefter i eget parti da han mandag deltok i en paneldebatt i Litteraturhuset i Oslo om islam. Han mener det gjøres forsøk på å skape frykt for å vinne velgere.

– Det finnes ikke noen trussel fra islam i Norge, men det er fullt mulig å konstruere en trussel. Man har ikke engang klart for seg hva radikal islam er. Det snakkes om hijab og kjønnslemlestelse av kvinner som eksempler i ei stor gryte av begreper der alt sammen kalles radikal islam, sa Jagland.

Arbeids- og inkluderingsministeren vil ikke si om han støtter Jagland eller Kolberg i debatten om innvandring, integrering og radikal islam.

– Men andre forhold enn ideologien som ligger til grunn for radikal islam, kan også være undertrykkende. Enkelte begrunner kvinneundertrykkelse og kjønnslemlestelse med religion og tradisjon, og det må vi kjempe imot. I Norge skal norsk lov gjelde, sier Andersen.

– Ikke velgerfiske

Frp-formann Siv Jensen mener Arbeiderpartiet taler med to tunger i innvandringsdebatten.

– Arbeiderpartiet forsøker å ri flere politiske hester. Nå er det på tide at partiet avklarer hva som er dets politikk og hva det vil gå til valg på, sier hun.

Jensens parti har gjort store byks på meningsmålingene etter at innvandringsspørsmål igjen kom på dagsordenen. Men Dag Terje Andersen avviser at Kolbergs uttalelser er et uttrykk for at Ap desperat ønsker å komme på offensiven igjen.

– Det er ingen ny retning i det vi står for i innvandrings- og integreringspolitikken. Vår politikk bygger på det gamle Ap-tradisjonen «gjør din plikt og krev din rett». Innvandringspolitikken skal være streng, men rettferdig. Integreringspolitikken skal være raus, men krevende, sier han.

Statsråden tror ikke norske muslimer føler seg støtt av Kolbergs bredside mot radikal islam.

– Det må i så fall være noen som står for radikal islam, og det er jeg ganske sikker på at i verste fall bare dreier seg om et lite fåtall i Norge. De som ikke står for en radikal og udemokratisk retning og unnskylder det med islam, har ingen grunn til å frykte hva Arbeiderpartiet står for eller det Martin Kolberg har sagt, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy