I denne butikken er alt gratis

MULIGHETENS LAND: Noen steinkast fra  Wall Street finner du butikken hvor absolutt alt er gratis. FOTO: Illustrasjon, Scanpix
MULIGHETENS LAND: Noen steinkast fra  Wall Street finner du butikken hvor absolutt alt er gratis. FOTO: Illustrasjon, Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI butikken på Nassau Street i New York kan kundene finne alt fra barneklær, dvd-er og ridestøvler. Alt virker tilsynelatende normalt - bortsett fra at alt i butikken er gratis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nassau Street i New York finner du butikken som går under det enkle navnet «Free store».

Kundene strømmer inn fra gata, plukker med seg det de trenger og forlater lokalene - uten så mye som å ha løftet opp lommeboken. For her er nemlig alt gratis, skriver The Guardian.

Butikken ligger kun noen kvartaler fra en av verdens viktigste gater, Wall Street. Og her inne finner man alt fra klær, dvd-er og postkost.

Kunstnerprosjekt

Fem minutter etter at butikken for første gang åpnet dørene for kunder sist fredag, var lokalene fylt opp av ivrige mennesker som så muligheten for å gjøre et «røverkjøp».

Ikke uventet er det to kunstnere som står bak konseptet. Athena Robles og Anna Stein har siden 2007 planlagt det hele helt ned til den minste detalj. Takket være bidrag fra den lokale kulturnemnda og et 11.september-fond, har de kunnet realisert ideen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi lever i en tid i historien hvor mennesker behøver å hjelpe hverandre, sier kunstnerne til The Guardian.

Selv om det ikke blir utvekslet penger, blir alle «kjøpene» registrert ved at kunden forklarer at han eller hun «trenger» varen.

- Tidspunktet for å glede mennesker er perfekt, så hvorfor ikke gjøre det? Vi har nylig reddet bilindustrien samt bankene, så det er på tide at vi får noe tilbake, sier en kunde som har funnet et innrammet fotograf av skuespilleren Audrey Hepburn fra filmen Breakfast at Tiffany's.

Kjent konsept

Ideen om gratisbutikken kommer fra lignende butikker som dukket opp i New York og San Francisco i 1967. Personene som stod bak disse butikkene gikk under navnet «The Diggers», som var en del av hippie-opprøret i landet. Ved disse butikkene kunne blant annet hjemvendte krigsveteraner bytte til seg sivile klær mot krigsuniformene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Free store er snarere et kunstnerprosjekt, og Robles og Stein regner med å stenge dørene i slutten av mars.

- Vi fryktet at varene skulle ta slutt med en gang, men slik har det heldigvis ikke blitt, sier Robles.

Så hvis befinner du deg i The Big Apple, eller planlegger å reise dit i nærmeste fremtid, så vil det kanskje være verdt å ta en svipptur innom lokalene i Nassau Street.