- Brukte datteren som leketøy

SKJULT: Josef Fritzl har insistert på å skjule ansiktet bak en blå ringperm hele tiden mens journalistene har vært tilstede i rettssalen i Sankt Poelten. Foto: Scanpix.
SKJULT: Josef Fritzl har insistert på å skjule ansiktet bak en blå ringperm hele tiden mens journalistene har vært tilstede i rettssalen i Sankt Poelten. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Viste ingen tegn til anger eller forståelse for at han hadde gjort noe galt, mener aktoren i Fritzl-saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag er dag to av rettssaken mot Josef Fritzl, som står tiltalt for å ha holdt datteren fanget i et terrorregime gjennom 24 år med voldtekt og overgrep.

Mandag erklært Fritzl seg skyldig i anklagene om incest, voldtekt og frihetsberøvelse, men erkjenner ikke straffskyld for de mer alvorlige tiltalepunktene om drap og slavehold.

I sin innledningsprosedyre sa aktor Christiane Burkheiser at Fritzl hadde brukt sin 42-årige datter som et leketøy i nesten et kvart århundre med gjentatte seksuelle overgrep i et trangt kjellerrom som førte til hele syv barn.

Videopptak

I dag får retten se mer fra Elisabeth Fritzls elleve timer lange vitnemål. Hennes rettsavhør vil bli avspilt i små deler så lenge rettssaken pågår. Selve rettssaken skjer bak lukkede dører. Det var meningen at man skulle få dom i saken fredag, men i på den første dagen ble det klart at man allerede torsdag kan få resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rudolf Mayer. Foto: Scanpix.Rudolf Mayer. Foto: Scanpix.

Fritzls forsvarer, Rudolf Mayer, forsøkte mandag å få sin klient til å fremstå som noe annet enn det monsteret han har blitt beskrevet som over hele verden, blant annet at det han ønsket var en familie nummer to, i tillegg til den han hadde med kona Rosemarie.

Brant baby-lik

Tiltalens mest alvorlige punkt gjelder omstendighetene da en baby døde kort tid etter fødselen i 1996. Ifølge påtalemakten skal Josef Fritzl latt barnet død, ved å ikke tilkalle medisinsk hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Christiane Burkheiser. Foto: Scanpix.Christiane Burkheiser. Foto: Scanpix.

Titalepunktet som kan medføre livstid i fengsel vil bli bestridt av Fritzl og hans forsvarer. Ifølge Fritzl var barnet dødfødt. Han brente levningene kort tid etter dødsfallet.

Hovedpersonen benekter også tiltalepunktet om slaveri, som blir brukt for første gang i østerriksk rettshistorie. Han benekter også at han skal ha truet med å drepe fangene sine i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre barn har tilbrakt hele sitt liv i den trange, fuktige kjelleren sammen med sin mor, mens tre andre ble tatt inn i hjemme til Josef og hans kone.

Stor oppmerksomhet

I denne kjelleren ble Elisabeth Fritzl og tre av hennes barn holdt fanget. Foto: Scanpix.I denne kjelleren ble Elisabeth Fritzl og tre av hennes barn holdt fanget. Foto: Scanpix.

Hundrevis av journalister har samlet seg i den lille byen Sankt Poelten, som ligger cirka seks mil fra Amstetten, der Fritzl-familien bodde gjennom alle de 24 årene.

Så langt har få, om noen, detaljer fra selve vitnemålene kommet ut. Rettssaken blir ført bak lukkede dører for å beskytte privatlivet til ofrene for 74-åringen.

Ifølge visedirektøren i fengselet i Sankt Poelten, Erich Huber-Guensthofer, fortalte mandag journalister at Fritzl ikke fremstår som noe spesielt.

- Han er ikke en eksepsjonell person på noen måte. Hvis han sto her nå, så ville du nok ikke lagt merke til han. Han er veldig høflig, sier han til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Viste omsorg

Fritzls advokat hevder at 74-åringen har vist omsorg mot datteren og hennes barn.

- Hvis du bare stenger inne datteren din for å ha sex med henne, så vil du ikke få noen barn. Du vil ikke skaffe dem skolebøker, eller juletre, som Fritzl har gjort, har Mayer sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rommene skal ha vært fuktige, uten lufting og uten mulighet for å se dagslys. Foto: Scanpix.Rommene skal ha vært fuktige, uten lufting og uten mulighet for å se dagslys. Foto: Scanpix.

Aktor Christiane Burkheiser omtaler Fritzls handlinger som helt «fattesløse», og bemerker at han voldtok sin datter foran barna.

- Han viste ingen tegn til anger eller forståelse for at det han hadde gjort var galt. Han kom til kjelleren: Lyset av. Voldtekt. Lyset på, sier hun.

Kjelleren, som ikke hadde varme, varmtvann, tilgang til frisk luft, eller dagslys, var gjemt bak åtte separate dører, deriblant tre med elektroniske laser, var også fuktig med tilløp til soppvekst, ifølge Burkheiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har vært der to ganger, og det er en morbid atmosfære der nede.

Familien vitner ikke

Fire eksperter, blant annet en som skal bidra med å fastslå om Fritzl lot babyen død i 1996, og andre som har kunnskap om de forskjellige låsene Fritzl hadde montert kan bli innkalt til vitneboksen i løpet av uken.

Alle Elisabeth Fritzls seks barn, hennes søsken og moren, som fastholder at hun aldri visste om mannens handlinger, har avstått fra å vitne i saken, som er en mulighet gitt dem gjennom østerriksk lovgivning.