Meny

Behandles med ikke-godkjent middel

ADHD-middelet Strattera er ikke godkjent for voksne, likevel er én av tre som går på middelet over 20 år. Verken produsenten eller Legemiddelverket anbefaler dette. (Foto: <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strattera_atomoxetin.jpg">Wikimedia Commons</a>)
ADHD-middelet Strattera er ikke godkjent for voksne, likevel er én av tre som går på middelet over 20 år. Verken produsenten eller Legemiddelverket anbefaler dette. (Foto: Wikimedia Commons)

Én av tre som behandles med ADHD-medisinen Strattera er voksne, til tross for at legemiddelet kun er godkjent for barn. Verken produsenten eller Legemiddelverket anbefaler dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om ADHD

ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) er den vanligste psykiatriske lidelsen i barneårene.

Hva som er den beste behandlingen av ADHD er under stadig debatt. I dag forsøker man ofte medisiner i tillegg til andre tiltak. Medisinene har som hensikt å lindre symptomene, men kurerer ikke tilstanden.

De ADHD-medisinene som finnes på markedet i Norge er Strattera, Ritalin, Concerta og Equasym. De tre sistnevnte har samme virkestoff, metylfenidat, som virker på sentralnervesystemet.

Strattera, med virkestoffet atomoksetin, er det eneste middelet som ikke har denne effekten.

MER OM STRATTERA:

I 2007 var det 3184 som brukte Strattera i Norge.

Legemiddelet ble samme år omsatt for 33,8 millioner kroner her til lands.

Strattera, som produseres av legemiddelselskapet Eli Lilly, ble først tatt i bruk i USA i 2002.

I 2004 ble det godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter, og det kom på markedet i Norge våren 2005.

Høsten 2008 kom Strattera på blå resept for barn mellom 6-17 år.

Strattera er kun godkjent for barn mellom 6-17 år. Årsaken til dette er ifølge Legemiddelverket at det mangler dokumentasjon på hvordan middelet virker på voksne. Likevel er én av tre brukere i Norge over 20 år.

I USA er legemiddelet også godkjent for voksne, dette skyldes ifølge Legemiddelverket at europeiske og amerikanske legemiddelmyndigheter stiller forskjellige krav.

Les pakningsvedlegget til Strattera her.

Les om Strattera i Felleskatalogen.

REGISTRERTE BIVIRKNINGER:

Statistikk fra Legemiddelverket viser at det har kommet totalt 59 bivirkningsrapporter fra personer som har gått på Strattera. Til sammen er 148 birvirkningsreaksjoner registrert.

Det er mest av psykiske bivirkninger. 26 rapporter inneholder psykiatriske reaksjoner.

Én går på selvmordsrelatert adferd, åtte på selvmordstanker og tre på selvmordsforsøk.

Andre bivirkninger som er registrert er blant annet aggressivitet og agitasjon, depresjon, bivirkninger i nervesystemet (mest hodepine og søvnighet), generelle lidelser (for eksempel irritabilitet og tretthet), mage- og tarmsystemet, hjertesykdommer, leversvikt. Puls- og blodtrykksøkning samt endringer i vekt er også rapportert.

I helgen skrev ABC Nyheter at flere alvorlige bivirkninger knyttes til ADHD-medisinen Stratter a , og at «Ole» (20) ble psykotisk og forsøkte å ta livet av seg etter to måneder på legemiddelet.

Strattera, som kom på det norske markedet i 2005, er kun godkjent for behandling av ADHD hos barn mellom 6-17 år, men behandlingen kan fortsettes inn i voksen alder, dersom pasienten har god effekt av den.

Ifølge Legemiddelverket er Strattera ikke godkjent for oppstart av behandling hos voksne fordi det ikke finnes tilstrekkelig dokumentasjon når det kommer til effekten av middelet og bivirkninger.

Likevel viser tall fra 2007 at cirka en tredjedel av dem som blir behandlet med Strattera i Norge er voksne (20-59 år).

Dette er mulig fordi legene kan søke om såkalt individuell refusjon, det vil si at legemiddelet kan skrives ut til pasienter som ikke faller innenfor gruppen som legemiddelet er godkjent for. Men både Legemiddelverket og produsent Eli Lilly fraråder dette.

- Oppstart av behandling med Strattera hos voksne anbefales ikke, sier seniorrådgiver Kristin Kvande til ABC Nyheter.

- Det er korrekt at vi ikke anbefaler oppstart av behandling med Strattera for voksne, sier medisinsk direktør i legemiddelselskapet Eli Lilly Norge, Ole Kristian Kleivenes.

- Det er legene som avgjør om de vil skrive ut til voksne.

- For alle våre legemidler sier vi klart fra til legene om at vi ikke ønsker å drive noe markedsføring utenfor vår label (godkjenning red.anm.), fordi det ikke foreligger tilstrekkelig data, fortsetter han.

- Et alternativ

Men i Helsedirektoratets «Veileder i diagnostikk og behandling av AD/HD» åpner man likevel for å starte opp behandling av voksne med det ikke-godkjente middelet, som et alternativ til de sentralstimulerende midlene Ritalin, Concerta og Equasym.

- Verken Legemiddelverket eller produsenten anbefaler oppstart av behandling med Strattera for voksne. Hva ligger til grunn for at Helsedirektoratet åpner for det i veilederen?

- Strattera er et relativt nytt og ikke godt nok effektevaluert preparat. Det er likevel et preparat som egner seg godt som et alternativ for rusmiddelavhengige, som ikke bør få sentralstimulerende midler. Det var hovedårsaken til at vi ville ha det med i veilederen, sier Anne-Grete Kvanvig, fungerende avdelingsdirektør ved Helsedirektoratets avdeling for psykisk helse, til ABC Nyheter.

- Det er også en del voksne som ikke ønsker å bruke sentralstimulerende midler og leger som ikke ønsker å rekvirere det, fortsetter hun.

- Det er alvorlige bivirkninger knyttet til legemiddelet allerede, som selvmordsrelatert adferd, depresjon, psykose og mani, og det er ikke godkjent for voksne fordi man mangler dokumentasjon om effekt og bivirkninger. Er ikke dette da å gamble med folks helse?

- Ikke hvis det følges godt opp. Det er jo fremdeles metylfenidat (virkestoffet i de sentraltsimulerende midlene red.anm.) som er mest vanlig, og det er det vi anbefaler. Strattera er et alternativ, det er viktig å huske. Vi anbefaler metylfenidat som førstevalg.

- Det er ikke noe overhyppighet av disse bivirkningene, men de kan oppstå. Jeg pleier å si at alle legemidler har bivirkninger og virkning. Men man skal bruke Strattera med stor respekt, sier Anne-Grete Kvanvig.

Eli Lillys Ole Kristian Kleivenes, som selv er lege og psykiater, understreker at pasientsikkerhet har høyeste prioritet hos legemiddelprodusenten:

- Vi har studier som dekker vår label og bruken av våre medisiner bør være innenfor den label, sier han til ABC Nyheter.

Ifølge Kleivenes pågår det for tiden kliniske studier med voksne pasienter som tar Strattera, men data fra disse foreligger ikke enda.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge
Siste nytt
00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus