Ti tamiler tiltalt etter drap med sverd og øks

Dette sverdet skal ha blitt brukt i angrepet. Foto Lise Åserud / SCANPIX .
Dette sverdet skal ha blitt brukt i angrepet. Foto Lise Åserud / SCANPIX .
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTi tamilske menn sitter mandag på tiltalebenken i Oslo tingrett i rettsoppgjøret etter det brutale slagsmålet på Kaldbakken i Oslo for halvannet år siden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Peter Tálos): En 20 år gammel mann døde etter å ha blitt skutt og hogget med samuraisverd og øks.

De ti mennene, som er i alderen 19 til 37 år, er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter det voldsomme sammenstøtet 12. august i 2007.

– Dette er på mange måter en helt spesiell sak. Det er sjelden at så mange sitter tiltalt i en drapssak, og det er en sjeldent brutal handling som er utført, sier aktor, statsadvokat Geir Evanger, til NTB.

Tilbakeholden

Statsadvokaten er tilbakeholden med å fortelle hva påtalemyndigheten mener skal være bakgrunnen for drapet. Det vil bli gjenstand for aktors drøftelser i innledningsforedraget.

– Vi kan si så mye som at det var en uoverensstemmelse mellom to grupper i det tamilske miljøet, og at konfrontasjonen skjedde i forbindelse med feiringen av en høytid. Og at det gikk altfor langt, sier Evanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke advokat Gunhild Bergan, som forsvarer den 31 år gamle hovedtiltalte i saken, ønsket søndag å si hva klienten hennes har forklart om saken.

– Han gleder seg til at rettssaken kan komme i gang, sier hun

Tilkalte forsterkninger

Hovedtiltalte skal ha tilkalt forsterkninger fra Tyskland, som han møtte i Danmark før de sammen kjørte til Norge. Dagen etter barket de to grupperingene sammen. I kampen ble det brukt skytevåpen, skarpslipte samuraisverd og et balltre.

– De skal ha slått så hardt at balltreet brakk i to. Det sier litt om den kraften som ble brukt, kommenterer statsadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapsofferet ble slått ned med balltreet. Mens han lå nede ble han slått og hogget i hodet, skuldrene og begge armene med sverd og øks. Hodeskadene som ble påført ham med øksa, førte til at mannen døde.

Til utlandet

Flere av slagsmåldeltakerne forsvant til utlandet etter sammenstøtet. En av dem har returnert til Norge frivillig. To er utlevert fra Tyskland og Nederland, og en tysk tamil er blitt utlevert fra Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medier brakte kort tid etter slagsmålet opplysninger om at dramaet på Kalbakken kunne føres tilbake til en ungdomsgjeng med tilknytning til LTTE-geriljaens krig på Sri Lanka. Politiet skal ha etterforsket dette sporet, men ikke greid å komme til bunns i saken.

Andre spor skal ha knyttet de tiltalte til identifiserte, kriminelle gjenger i Tyskland, Frankrike og England. (©NTB)