Taliban åpner for fredsforhandlinger

En kanadisk Nato-soldat patruljerer i Arghandab i Kandaharprovinsen sør i Afghanistan. Foto: Scanpix/Reuters.
En kanadisk Nato-soldat patruljerer i Arghandab i Kandaharprovinsen sør i Afghanistan. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTalibans leder mulla Omar tar president Barack Obama på ordet, og åpner nå for fredssamtaler i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kabul/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): – Mulla Omar har gitt grønt lys til samtaler, sier en av Taliban-lederens representanter, Abdullah Anas, til The Sunday Times.

Ifølge Anas, en tidligere venn av al-Qaida-lederen Osama bin Laden, sender nå mulla Omar en representant til fredssamtalene som Saudi-Arabia har tatt initiativet til.

– Dette er særdeles følsomt, men vi har vært i kontakt både med mulla Omars representanter og kommandanter ved fronten, sier Anas.

Selv om både USA og Storbritannia har sendt flere soldater til Afghanistan den siste tiden, er Taliban på frammarsj. Sikkerheten har blitt stadig dårligere i landet.

– Taliban har nå en sterk stilling, men det betyr ikke at de kontrollerer landet. De er klar over at situasjonen er en annen enn i 1996, da de kom til makten fordi afghanerne så på dem som en garanti for fred, sier Abdullah Anas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinner ikke

Taliban-ledelsen tar derfor Barack Obama på ordet, etter at den amerikanske presidenten i et intervju med The New York Times åpnet for å forhandle med moderate elementer av Taliban.

Obama erkjenner at USA ikke vinner krigen mot opprørerne i Afghanistan, og tok til orde for å bruke samme strategi som i Irak, der amerikanerne nå har et tett samarbeid med de sunnimuslimske militsgruppene som tidligere ledet an i kampen mot utenlandske styrker.

Storbritannia mener også at det er en god idé å åpne døra på gløtt for Taliban gjennom fredsforhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økonomisk utvikling og en fungerende forsoningsstrategi er like viktig som soldater på bakken for å få slutt på opprøret, sier utenriksminister David Miliband.

– Gode nyheter

Afghanistans president Hamid Karzai er hjertens enig, og viser til at han selv lenge har tatt til orde for å forhandle med Taliban.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er gode nyheter. Dette er en godkjenning av det standpunkt vi allerede har tatt allerede. Vi godtar og roser dette, sa Karzai.

Taliban-talsmenn var derimot skeptiske i sine første kommentarer til Obamas invitt, og utelukket en framtidig maktdeling med dagens regime i Kabul.

– Våre krigere og kommandanter adlyder mulla Omars ordre og kommer ikke til å gi seg inn på samtaler, slo talsmannen Sabibullah Mudshaded fast i et intervju med tyske Der Spiegel.

Bekrefter

Nå er tonen en annen, skal man tro The Sunday Times.

– Det er tatt et langt steg. For første gang snakkes det nå om fred på begge sider, sier Abdullah Anas til London-avisen.

Det bekreftes også av Hamid Karzais bror, som har representert den afghanske presidenten under fredssamtalene som alt er i gang.

– Jeg har hatt møter med Taliban de siste fem dagene, og jeg kan bekrefte at Obamas ord har skapt en enorm optimisme, sier Qayum Karzai.

– Det fins ikke noe annet alternativ enn forhandlinger. Alle sider vet at ytterligere kamp ikke er veien å gå, sier han. (©NTB)