Mistenkt drapsmann lever i frihet

MISTET LIVET: Det er ett år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Foto: Scanpix
MISTET LIVET: Det er ett år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtt år etter at den norske 23-ringen Martine Vik Magnussen ble drept i London, svinner håpet om å få tak i gjerningsmannen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Martine-saken

* Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved det prestisjefylte Regent's College i London.

* 23-åringen ble sist sett i live natt til fredag 14. mars da hun forlot det eksklusive utestedet Maddox Club midt i sentrum av London sammen med medstudenten Farouk Abdulhak (21) fra Jemen.

* Politiet i London fant Magnussen død søndag morgen 16. mars i den fasjonable bygården der Abdulhak disponerer en leilighet.

* Abdulhak fløy til Jemen lørdag 15. mars.

* Britisk politi har siktet Abdulhak for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

* Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått. (NTB)

Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen, men britiske myndigheter ba i desember likevel om at Farouk Abdulhak ble utlevert. Jemen avslo.

– Det er veldig frustrerende, sier det britiske politiets etterforskningsleder, politiinspektør Jessica Wadsworth til VG.

Britisk politi kommer ikke til å søke kontakt med politiet i Jemen, for å få dem til å avhøre den drapssiktede.

– Det ville være verdiløst bevismessig, sier hun.

Den drapssiktedes far, forretningsmannen Shaher Abdulhak, er en av Jemens rikeste og holder en beskyttende hånd over sønnen.

Farouk AbdulhakFarouk Abdulhak

Ifølge britisk presse har den drapssiktede 21-åringen tilbrakt det siste året på familieeide luksushoteller og feriesteder, utenfor rekkevidde for brysomme journalister.

Dumpet

Martine Vik Magnussen ble sist sett i live natt til 14. mars i fjor, da hun forlot nattklubben Maddox i London sammen med studiekameraten Farouk Abdulhak fra Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To dager senere ble hun funnet drept i kjelleren i bygningen der den 21 år gamle rikmannssønnen hadde leilighet. Abdulhak selv hadde i all hast reist tilbake til hjemlandet.

Britisk politi siktet Abdulhak for å ha voldtatt og drept Magnussen, for deretter å dumpe henne delvis avkledd i et søppelrom.

Diplomatiske kanaler

Norske myndigheter kan lite gjøre i saken, men skal også ha lagt press på Jemen for å få Farouk Abdulhak utlevert til Storbritannia.

Bak disse murene ligger luksushjemmet til Farouk Abdulhak. Foto: APBak disse murene ligger luksushjemmet til Farouk Abdulhak. Foto: AP

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber intenst via diplomatiske kanaler for å få løst denne saken sammen med britene, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i forrige måned.

Han advarte samtidig mot å kreve Abdulhak stilt for retten i hjemlandet, og viste til at det kunne resultere i en dødsdom, noe verken Storbritannia eller Norge vil medvirke til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martine Vik Magnussen familie fortviler, og den drepte 23-åringens far – Odd Petter Magnussen – gir uttrykk for dette i et åpent brev til den britiske avisen The Daily Telegraph.

Åpent brev

– Mangel på utleveringsavtaler kan skape et juridisk vakuum som ofte strider mot alminnelig etikk og samfunnets interesser, skriver han i brevet.

– Rettferdighet er basert på etikk – ikke juridiske smutthull, skriver han videre.

Tidligere i år ble det kjent at Shaher Abdulhak ønsket et møte med Odd Petter Magnussen, angivelig for å tilby penger som erstatning for drapet av datteren.

– Penger kan ikke gi verdighet, respekt eller sjelefred. Etikk kan, skriver Magnussen. (©NTB)