Meny

Nye alvorlige Strattera-bivirkninger

Da Strattera kom på markedet var det kun få og lite alvorlige bivirkninger knyttet til ADHD-middelet. Siden den gang har en rekke alvorlige bivirkninger blitt lagt til i preparatomtalen. (Foto: Wikimedia Commons)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tilfeller av selvmordsrelatert adferd og selvmordsforsøk er registrert blant norske brukere av ADHD-medisinen Strattera. Nå kommer flere alvorlige bivirkninger inn i preparatomtalen.

Mer om ADHD

ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) er den vanligste psykiatriske lidelsen i barneårene.

Hva som er den beste behandlingen av ADHD er under stadig debatt. I dag forsøker man ofte medisiner i tillegg til andre tiltak. Medisinene har som hensikt å lindre symptomene, men kurerer ikke tilstanden.

De ADHD-medisinene som finnes på markedet i Norge er Strattera, Ritalin, Concerta og Equasym. De tre sistnevnte har samme virkestoff, metylfenidat, som virker på sentralnervesystemet.

Strattera, med virkestoffet atomoksetin, er det eneste middelet som ikke har denne effekten.

MER OM STRATTERA:

I 2007 var det 3184 som brukte Strattera i Norge.

Legemiddelet ble samme år omsatt for 33,8 millioner kroner her til lands.

Strattera, som produseres av legemiddelselskapet Eli Lilly, ble først tatt i bruk i USA i 2002.

I 2004 ble det godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter, og det kom på markedet i Norge våren 2005.

Høsten 2008 kom Strattera på blå resept for barn mellom 6-17 år.

Strattera er kun godkjent for barn mellom 6-17 år. Årsaken til dette er ifølge Legemiddelverket at det mangler dokumentasjon på hvordan middelet virker på voksne.

I USA er legemiddelet også godkjent for voksne, dette skyldes ifølge Legemiddelverket at europeiske og amerikanske legemiddelmyndigheter stiller forskjellige krav.

Les pakningsvedlegget til Strattera her.

Les om Strattera i Felleskatalogen.

UTVIKLINGEN I BRUK AV ADHD-MIDLER GENERELT:

Sammenlagte tall for Ritalin, Concerta, Equasym og Strattera.

Antall brukere alle aldere:

2004: 11.878

2007: 21.901

Antall brukere 0-19 år:

2004: 9262

2007: 14623

Omsetning i kroner:

2004: 75.776.184

2007: 154.518.896

Omsetning i dagsdoser:

2004: 4.405.564

2007: 9.023.979

Kilder: Legemiddelverket, Reseptregisteret og Pasienthandboka.no

Da Strattera kom på det norske markedet i 2005 ble den beskrevet av eksperter som det viktigste fremskritt innen ADHD-behandling på 30 år.

De bivirkningene som da var registrert, var forbigående og ikke av alvorlig karakter, som kvalme, magetrøbbel og tretthet.

Siden den gang har Legemiddelverket fått en rekke rapporter om alvorlige psykiske bivirkninger, deriblant flere tilfeller av selvmordsrelatert adferd, aggresjon og depresjon.

Oppdaterer preparatomtalen

Allerede i februar 2006 kom de engelske legemiddelmyndighetene, etter en gjennomgang av nye bivirkningsdata, frem til at Strattera kan gi økt risiko for kramper, hjerterytmeforstyrrelser, selvmordstanker og leverbivirkninger.

Da anbefalte Statens legemiddelverk nøye vurdering av pasientene og tettere oppfølging av dem som fikk Strattera.

Nå, tre år senere, oppdateres preparatomtalen med nye alvorlige bivirkninger, opplyser Legemiddelverket.

- Det er kommet inn opplysninger om psykotiske symptomer (hallusinasjoner og vrangforestillinger) og maniske symptomer.

- Man skal være oppmerksom på det. Det er nytt, det stod ikke der fra før, sier seniorrådgiver Kristin Kvande til ABC Nyheter.

- Det har også kommet inn informasjon om at plutselig død er rapportert hos barn og ungdom med kjent hjertefeil.

- Alvorlig

Kvande forklarer at oppdateringen hovedsakelig kommer på bakgrunn av bivirkninger som er rapportert til legemiddelmyndighetene.

Ifølge Ole Kristian Kleivenes, medisinsk direktør hos legemiddelprodusent Eli Lilly Norge, ser de veldig alvorlig på bivirkningene:

- Pasientsikkerhet er vår høyeste prioritert.

- Vi ser alvorlig på alle rapporterte bivirkninger etter at våre legemidler er lansert. Og vi overvåker Stratteras bivirkningsprofil kontinuerlig, sier han til ABC Nyheter.

Kleivenes forteller videre at Eli Lilly samarbeider med legemiddelmyndigheter i hele Europa, og at de er avhengige av tilbakemeldinger fra leger om bivirkninger som deres pasienter opplever.

- Ikke store overraskelser

Da Strattera kom på markedet våren 2005 uttalte assisterende generalsekretær i ADHD-foreningen, Knut Bronder, til media at de ikke hadde noen medisinske betenkeligheter ved bruk av det nye medikamentet. Tvert om, fordi bivirkningene skulle være helt ubetydelige.

Hva er deres holdning til Strattera nå?

- Alle legemidler har sine bivirkninger, og det er ikke store overraskelser i det materialet som er kommet nå, sier den nå avtroppende assisterende generalsekretær i foreningen til ABC Nyheter.

I preparatomtalen står det nå blant annet at suicidrelatert adferd (selvmordsforsøk og selvmordstanker) er rapportert. I en studie forekom dette hos 6 av 1357 i gruppen som fikk medisinene og 0 av 851 i placebogruppen. Det bekymrer ikke dere?

- Det er meget alvorlig der hvor det inntrer. Men dette vet legene som skriver ut, dette følger de opp og det står i veilederen. Det som skremmer meg er at hvis man overfokuserer på dette, så kan veldig mange som har nytte av medisinene få angst og kutte dem ut.

- Dessuten kommer disse tallene fra én studie. Jeg kjenner ikke til at dette har kommet frem i andre studier. Man må se tallene opp mot normalpopulasjonen. Og ofte spør man pasientene om de har slike tanker etter at de har begynt på medisinene, ikke før, sier Bronder.

- Ganske mye selvmordsrelatert adferd

Statistikk fra Legemiddelverket viser at det har kommet totalt 59 bivirkningsrapporter fra personer som har gått på Strattera. Til sammen er 148 birvirkningsreaksjoner registrert.

- Det er mest av psykiatriske bivirkninger. 26 rapporter inneholder psykiatrisk reaksjoner.

- En går på selvmordsrelatert adferd, åtte på selvmordstanker og tre på selvmordsforsøk. Det er jo ganske mye, sier seniorrådgiver Kristin Kvande.

Hun forteller videre at de fleste som har opplevd dette er barn og ungdom. Den yngste er syv år gammel, han hadde selvmordstanker. Det er også to stykker i 20-årene og en på 35 år.

Andre bivirkninger som er registrert er blant annet aggressivitet (8 rapporter) og agitasjon (3 rapporter), depresjon (6 rapporter), bivirkninger i nervesystemet (mest hodepine og søvnighet, 12 rapporter), generelle lidelser (for eksempel irritabilitet og tretthet, 12 rapporter), mage- og tarmsystemet (9 rapporter), hjertesykdommer (6 rapporter), leversvikt (1 rapport). Puls- og blodtrykksøkning samt endringer i vekt er også rapportert.

- Dette er dét det er rapportert mest av. Det er psykiske bivirkninger som skiller seg ut, sier Kvande.

Gjør dere en løpende vurdering av om legemiddelet bør forbli på markedet, eller er det opp til europeiske legemiddelmyndigheter?

- Norge deltar i det europeiske legemiddelsmarbeidet. England er referanseland på dette legemiddelet, det vil si at det er de som vurderer Strattera for alle EU-landene. De bestemmer om preparatomtalen skal oppdateres, så kan de andre landene komme med innspill. Deres vurdering er gjort på bakgrunn av alt som er registrert om legemiddelet i EU-systemet, sier hun.

Ifølge Kvande ble den nye omtalen av Strattera godkjent i februar, og ligger nå ute på legemiddelverkets hjemmeside. Men det vil ta noe tid før vedlegget i pakningene som selges blir oppdatert, og før den trykte «Felleskatalogen», som leger refererer til, blir oppdatert.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 Medier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 Norge er verdens mest robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Siste nytt
12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportMedier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerNorge er verdens mest robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus