Politiets datanettverk rammet av virus

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

<pEt virusangrep har rammet politiets datanettverk, bekrefter Politiets data- og materielltjeneste.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet over hele landet sliter torsdag med store dataproblemer. Problemene startet tidlig torsdag morgen. Torsdag formiddag ble det bekreftet at det er et virusangrep som har rammet datanettverket til politiet, melder NTB.

Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, er fortvilet over datatilstanden i politiet.

- Jeg vet ikke hva som er bakgrunnen for dagens problemer, men det vi vet er at vi driver med risikosport når det gjelder politiets datapark, sier Johannessen til ABC Nyheter i 11-tiden torsdag.

Politiet skriver i en pressemelding at deres IT-systemer er fullt operative, men at viruset vil skape forsinkelser i politinettet torsdag.

- Infrastrukturen vi har per i dag er ikke dimensjonert for alle de nye, tunge programmene som har kommet de siste årene, sier han Johannesen.

I august uttalte Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund, til nettstedet Computerworld at politiet var inne i en meget alvorlig ikt-krise.

Les også: Politiet slått ut av datavirus

- Har levert alvorlige meldinger

- Det er allerede et par år siden det ble levert alvorlige meldinger blant annet til Justisdepartementet. Det er så alvorlig at det er sagt at dette kan bryte sammen, sier Johannessen.

- Det er behov for store investeringer i et fire-fem års perspektiv. Vi har mange tunge program som det er helt avgjørende at fungerer, både for straffesaksbehandling og den operative driften av politiet, sier han.

- I verste fall kan det bryte sammen. Det er advart fra fagmiljøene om at dette kan skje, sier Johannessen.

- Politiets drift er, som de fleste andre bransjer, fullstendig avhengig av dataverktøy. I tillegg ligger det mye sensitiv, viktig informasjon som skal håndteres.

- Dette føler jeg at politiske myndigheter ikke har tatt tilstrekkelig på alvor.

For kort tid siden måtte Kripos ta ned hele dataanlegget sitt etter et kraftig hackerangrep. En medarbeider hadde åpnet en e-post eller klikket på en infisert nettside. I løpet av kort tid måtte Kripos stenge datasystemene til drapsetterforskere, datakrimjegere og andre politieksperter i 24 timer, ifølge Bergens Tidende.

- Vær à jour


Ifølge Computerworld bruker politiet det over ti år gamle operativsystemet NT 4.0.

NT ble først lansert i 1996, men har fått en rekke påbygninger siden den gang.

- På generelt grunnlag anbefaler vi i alle tilfeller at kundene holder seg à jour med de mest oppdaterte versjonene av programvare. Dette har både med sikkerhet, samt drift og vedlikehold å gjøre. Dette er den generelle anbefalingen fra oss når det gjelder eldre løsninger, rett og slett fordi det skjer ting på ti-tolv år, uttalte sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, til ABC Nyheter tidligere torsdag.

Seierstad understreket at han ikke kjenner til bakgrunnen for dagens dataproblemer hos politiet.

Personvernpolicy