ABC Nyheter presenterer Eliteserien 2009:Nedturen virker uunngåelig

INNBITT: Kasey Wehrman blir nøkkelmann for Fredrikstad - som vi spår at får en nedtur etter fjorårets seriesølv.Foto: Scanpix
INNBITT: Kasey Wehrman blir nøkkelmann for Fredrikstad - som vi spår at får en nedtur etter fjorårets seriesølv. Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFjorårets sølvvinner har hatt en dårlig vinter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FREDRIKSTAD FOTBALLKLUBB

Stiftet: 1903

Hjemmebane: Fredrikstad stadion

Kapasitet: 12.600

Kallenavn: Aristokratene

Hovedtrener: Anders Grönhagen

Kaptein: Abgar Barsom

Fjorårets plassering: 2. plass

Overganger inn: Éverton Santos da Costa (låneavtalen forlenget), Celso Borges (fra 1. juli, Deportivo Saprissa), Levon Pachajyan (GAIS, lån), Anders Stadheim (Sogndal, tilbake fra lån)

Overganger ut: Anders Stadheim (uten kontrakt), Daniel Örlund (AIK, tilbake fra lån), Brian West (lagt opp), Tommy Runar (Start, tilbake fra lån), Christian Halvorsen (uten kontrakt)

Fem første kamper: Bodø/Glimt (b), Strømsgodset (h), Sandefjord (b), Stabæk (h), Viking (b)

Linker:www.fredrikstadfk.no (offisiell hjemmeside), www.plankehaugen.no (supporterklubbens hjemmeside)

ABC Nyheters tabelltips:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: ?

6: ?

7: Fredrikstad

8: Tromsø

9: FC Lyn Oslo

10: Molde

11: Odd Grenland

12: Bodø/Glimt

13: Strømsgodset

14: Aalesund

15: Sandefjord

16: Start

Fredrikstad førte seg selv inn i en konflikt mellom suksesstreneren og den nyansatte sportsdirektøren – og måtte velge en av dem.

Trener Anders Grönhagen signerte ny kontrakt.

Tor Kristian Karlsen forlot klubben etter tre måneder i jobben.

Etter eget utsagn uten bitterhet. Men med skarpe hentydninger til manglende profesjonalitet i FFK.

Vinterens illevarslende konflikt kan tolkes som begynnelsen på en nedtur denne sesongen for fjorårets sølvvinner i Eliteserien. Hvis FFK skaffer en ny medalje i år, vil det være enn større skrell enn i fjor.

Sterke bakover – men mangler keepererfaring

For det er vanskelig å gjenskape suksess, flere av konkurrentene har hevet seg, vinteren har vært foruroligende, og stallen matcher ikke de sterkeste.

Keeperplassen er spekket med talent, men rutinen er minimal. U21-landslagskeeper Lasse Staw blir førstekeeper etter at fjorårets innlånte suksess Daniel Örlund glapp. Staw har stor rekkevidde, men få 21-årige keepere leverer stabilt en hel sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stopperparet Raio Piiroja og Patrik Gerrbrand er i Eliteseriens toppklasse. Gerrbrand kompletterer Piirojas voldsomme hodestyrke godt. Men forsvaret er verken sterke på fart eller teknikk.

Venstre back Wallace Pereiras spektakulære frispark er en attraksjon, og han kan bidra med en del offensivt. Klubbveteran Czwartek (33) holdt godt nivå på høyresiden i fjor. Men forsvarsfireren er sårbar for skader.

Midtbanen er sterk

Den dynamiske duoen Kasey Wehrman/Ardian Gashi fronter lagets beste lagdel. Råsterke og pasningssikre Wehrman var en gigant i fjor. Han er avgjørende som midtbanestabilisator.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaptein Abgar Barsom er en viktig type, men mister de første ukene av sesongen med skade. Ramberg er best som indreløper, men duger også som kant i Grönhagens foretrukne 4-4-2. Spennende spillere banker på døren – mens Kvisvik fremdeles må betraktes som en stor joker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FFK taklet tapet av Tarik Elyonoussi godt i fjor høst, men det skal godt gjøres å fylle tomrommet over en hel sesong. Éverton får trolig oppgaven.

Gardar Johannsson scoret ti ligamål i fjor. Skal FFK nærme seg toppstriden igjen, bør han legge seg rundt samme antall.

Dårlig vinter

Anders Grönhagen har ikke beroligende dekning i noen lagdel, og selv om Fredrikstads økonomi ikke tilhører bunnsjiktet i Tippeligaen, er det begrenset hvor mye kvalitet han kan kjøpe inn.

Grönhagen bygget et solid kollektiv i fjor, godt organisert defensivt og med riktig balanse, men konflikten med Tor Kristian Karlsen reiste spørsmål: Tenker han riktig på lengre sikt? Seriesølvet i fjor talte sitt tydelige språk hva angår hans evne til å skaffe kortsiktige resultater – men å følge opp suksess er en hard nøtt i dagens toppfotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens flere lag har tatt steg i riktig retning gjennom vinteren, virker FFK heller svekket. Treningskampene har vært svake. Laget har trøbbel med å score mål. Og selvtilliten er lav.

Nedturen virker uunngåelig.

Men visst er det åpent.

Treneren: Anders Grönhagen

55-åringen er blant de mest rutinerte tippeligatrenerne. Fjorårets seriesølv med FFK beviste hans klasse; svensken fikk maksimalt ut av et lag med klare begrensninger. Vant maktkampen mot Tor Kristian Karlsen i vinter, og fikk meldinger om full støtte i klubbledelsen – men kontrakten ble bare forlenget med ett år. Det kan tyde på at han er svekket. Grönhagen er taktisk god, og har skapt et solid kollektiv, men får en svær utfordring med å følge opp fjorårssesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilen: Kasey Wehrman

Den 31 år gamle australieren spilte nok sin beste tippeligasesong i fjor, og var selve kjempen på FFKs gode midtbane – med stor fotballforståelse, styrke og pasningssikkerhet. Er blant seriens beste spillere og helt avgjørende for balansen i FFK-laget. Har lang tippeligaerfaring, og er en ledertype. Barsom ble imidlertid foretrukket som årets kaptein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette mener klubben:

– Vi har sagt at vi skal etablere oss blant de fire-fem beste, og da kan alt skje. Det er mange av de etablerte lagene, som Lillestrøm, Rosenborg og Viking, som jeg tror vil slå tilbake. Vi skal være klare for dem når alvoret begynner, sier Anders Grönhagen til f-b.no.

Mulig startoppstilling:

Lasse Staw – Pål André Czwartek, Patrik Gerrbrand, Raio Piiroja, Wallace Pereira – Hans Erik Ramberg, Ardian Gashi, Kasey Wehrman, Abgar Barsom – Éverton, Gardar Johannsson

Spillerstallen:

Målvakter:

12. Lasse Staw

25. Erik Mellevold Bråthen

Forsvar:

2. Pål André Czwartek

3. Patrik Gerrbrand

4. Vidar Martinsen

5. Agim Shabani

9. Raio Piiroja

17. Wallace Fernando Pereira

24. Jan Tore Ophaug

Midtbane:

6. Hans Erik Ramberg

7. Kasey Wehrman

14. Raymond Kvisvik

15. Joachim Thomassen

16. Martin Elvestad

20. Levon Patsjajian

21. Ardian Gashi

77. Abgar Barsom

Angrep:

10. Dominic Adiyiah

11. Éverton Santos da Costa

19. Andreas Tegström

27. Gardar Johannsson

29. Michael Trulsen